Social Media-consultant Nederlandse Spoorwegen verspreidt per abuis politiek geteinte tweet

Zojuist verscheen onderstaand bericht op het Twitter-account van de Nederlandse Spoorwegen:

25 May Surinam elections: 25 political parties for 350.000 people. China is meanwhile buying half the country. #bananarepublic 2 minutes ago via TweetDeck

Het was een bericht met politieke inhoud, verzonden met het programma “Tweetdeck” (dat niet recent is gebruikt via het account van de NS) en na enkele minuten weer was verwijderd. Ik heb de pagina van @NS_online op kunnen slaan en ook andere Twitter-gebruikers hebben het bericht gezien:

Onderstaande screenshot is gemaakt door Jorg Kennis:

Het is natuurlijk fantastisch dat steeds meer bedrijven, zoals de Nederlandse Spoorwegen, gebruik maken van applicaties als Twitter, maar er kleven ook gevaren aan. Zeker als je het account in beheer geeft aan externe consultants die meerdere accounts beheren. Zo blijkt; er is per abuis een bericht op het verkeerde Twitter-account terecht gekomen. Kort na verschijning van dit artikel op mijn website, kwam onderstaande tweet binnen waaruit dit bleek:

4 reacties op “Social Media-consultant Nederlandse Spoorwegen verspreidt per abuis politiek geteinte tweet”

 1. Of het is een actieve medewerker van NS die, met de intentie om in het weekend te twitteren, meerdere accounts in zijn of haar Tweetdeck heeft gezet en per ongeluk een persoonlijke mening vanaf het verkeerde account heeft getweet.

  Als het iemand was die kwaad in de zin had of uit was op wat internet-roem lijkt het me dat er wel wat anders was geplaatst dan een persoonlijke berichtje.

  Ik ga er in ieder geval niet vanuit dat dit de mening van de NS is, maar dat het slordig is (zij het een makkelijk wachtwoord of een onnadenkende medewerker) staat buiten kijf.

  1. Ja, je hebt gelijk. Daarmee was mijn vermoeden dat het een hacker was onjuist; zojuist heeft een consultant een bericht gepost op Twitter dat het zijn fout was. Ik heb het artikel geupdatet, dank!

 2. Pietert

  Slordig en dom. De schade is gelukkig beperkt gebleven maar de imagoschade voor ‘KREM online reputatiemanagement’ bureau is al geleden. Dure fout.

 3. […] leiden regelmatig tot gênante situaties die extra aandacht krijgen in de media. Bijvoorbeeld een politieke tweet via @NS_online of een privé-mening op het Twitter-account van @MinOCW. Tweets verwijderen is geen goed idee, dan […]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *