Fatboy niet auteursrechtelijk beschermd

Aan de bekende zitzak “Fatboy” komt géén auteursrechtelijke bescherming toe en evenmin, zo oordeelde de voorzieningenrechter gisteren, is er sprake van slaafse nabootsing.

In het kort geding bij de Rechtbank ‘s-Hertogenbosch, aangespannen door de fabrikant van Fatboy tegen Sitting Bull – een andere zitzakkenfabrikant, vorderde Fatboy kort gezegd dat het de fabrikant verboden werd langer inbreuk te maken op haar intellectuele eigendomsrechten en meer in het bijzonder de fabrikant te verbieden inbreukmakende nabootsingen van Fatboy-zitproducten te verspreiden.

Tijdens de rechtszaak werd duidelijk dat het ontwerp van de Fatboy is overgetrokken van een foto van een andere zitzak uit het tijdschrift FRAME in 1997. Tot die conclusie kwam de rechter toen bleek dat het ontwerp van de Fatboy precies onder de schets van de “Airbag” viel, de zitzak uit het tijdschrift FRAME. Aldus mist het Fatboy-ontwerp originaliteit zodat aan de Fatboy-the-Original op basis hiervan geen auteursrechtelijke bescherming toekomt.

Eerder, in een rechtbankvonnis van 6 juni 2007 (van de meervoudige kamer van Rechtbank ‘s-Hertogenbosch) werd die bescherming wel aangenomen. Gelet op diverse omstandigheden dient die bescherming alleen aangenomen te worden tussen hen die partij waren bij die rechtszaak, aldus de rechter.

De directeur van Fatboy-the-Original BV ontkent in een interview met het Algemeen Dagblad dat het ontwerp is overgetrokken van een eerder ontwerp. Lees hier het volledige artikel.

Lees hier het vonnis.

6 reacties op “Fatboy niet auteursrechtelijk beschermd”

  1. Jij kan ook niet stilzitten :)

  2. Jij kan ook niet stilzitten :)

  3. Wtf! Deze was bedoeld voor de post over je nieuwe studie..

  4. Wtf! Deze was bedoeld voor de post over je nieuwe studie..

  5. Kan een mod deze reacties verplaatsen?

  6. Kan een mod deze reacties verplaatsen?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *