Niet wegrennen

Huisartsen vinden dat patiënten in het weekend veel te gemakkelijk de huisartsenpost bellen. Veel klachten kunnen gemakkelijk tot maandag wachten.

De Vereniging Huisartsenposten Nederland (VHN) vindt dat patiënten buiten kantooruren te vaak met wissewasjes naar de huisartsenpost gaan.
(bron: Elsevier)

Tja, dat kan. En enige tijd geleden was het diezelfde vereniging die een waarschuwing had uitgevaardigd waarin men aangaf zich zorgen te maken over de tendens dat mensen steeds minder snel naar de huisarts gaan. Hoe dat kwam? Google.

Mensen Googlen’ eerst alle symptomen bij elkaar, komen dan zelfstandig tot de conclusie dat het om niks ernstigs gaat en blijven dan met ernstige kwalen rondlopen tot de pijn niet meer te harden was.

En nu?

In een publiekscampagne gaat VHN mensen vriendelijk vragen wat minder snel naar de huisartsenpost te komen. Dat mag, natuurlijk, maar als in deze campagne aangegeven gaat worden dat huisartsenposten alleen voor de ‘meest verschrikkelijke, erge klachten die ook nog eens vermoedelijk levensbedreigend moeten zijn’ gebruikt mogen worden, dan zou ik het op prijs stellen als VHN meteen even uitlegt waarom ik in die gevallen naar een huisartsenpost zou gaan, in plaats van een van de EHBO-posten van ziekenhuizen. Ik vermoed dat het erg rustig zal worden op de huisartsenposten, dus plak er maar direct een reclamecampagne achteraan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *