‘Downloadverbod is nutteloos’

Het verbod op downloaden uit illegale bronnen heeft weinig zin. Dat zegt jurist en technologiedeskundige Danny Mekić tegen het ANP.

Voor het handhaven van het verbod moet de overheid alle internetverkeer monitoren. Dat zal snel problemen geven met de privacy, denkt Mekić. Ook is er nog geen enkel filter dat alle (illegale) downloads kan detecteren. Hij vraagt zich daarnaast af wie het handhaven van het verbod gaat betalen. “Met het verbod worden miljoenen internetters gecriminaliseerd”, aldus Mekić.

“Recent oordeelde het gerechtshof dat ook de blokkade van The Pirate Bay niet effectief was: mensen vonden andere manieren om te downloaden. Een verbod is een schijnverbod: het is niet te stoppen en er zijn altijd manieren om het ontraceerbaar te doen.”

Daarnaast pakt het downloadverbod nadelig uit voor artiesten, zegt Mekić. Nu is het zo dat artiesten een financiële compensatie krijgen voor inkomsten die ze zouden kunnen derven door downloaden. Dat geld komt uit de thuiskopieheffing: een bedrag dat inbegrepen zit bij de aankoopprijs van iedere lege cd, dvd en harde schijf. Met een downloadverbod komt die heffing te vervallen, stelt hij.

Dit artikel verscheen in diverse kranten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *