Ik heb ze er in februari al voor gewaarschuwd. Laura Hopsik9643 en collega’s zijn Hyves aan het bestormen met reclameboodschappen voor de website infamousgangsters.com. Nu is een nieuwe variant van deze reclamecampagne verschenen op Hyves. Tijd voor een nieuw artikel om de mensen bij Hyves nu echt te alarmeren over deze gaande ontwikkeling.

Hey ! :-d
Ik en [naam vriend] spelen dit spel:
infamousgangsters.com

Doe je ook mee?
Dan kun je ons helpen :-d ?
alvast bedankt :-d !

Dit bericht is afkomstig van Trumble.

De nieuwe ‘versie’ van de reclamebot haalt dus een willekeurige naam uit je vriendenlijst en plaatst deze in het reclamebericht zodat het bericht, meer dan de vorige variant, op een echt bericht aan jou gericht begint te lijken. Ik maak mij grote zorgen. Niet vanwege eventuele reclame die ik op mijn hyve zou mogen ontvangen, maar vanwege het feit dat hier voor het eerst op grote schaal te zien is dat “bots” gebruik kunnen maken van de informatie op je hyve, waar ik al langer dan een jaar voor waarschuw.

Privacy
Hyves-profielen zijn doorgaans toegankelijk voor iedereen, wel of geen hyve-vriend. Op een gemiddeld profiel is veel informatie te vinden over de persoon achter het profiel: hobby’s, voorkeuren, wel/geen vegetariër, wel/niet roken, politieke voorkeur, humeur, veel vrienden, weinig vrienden, of je gevaarlijke sporten als hobby’s hebt, etc. Dat is niet nieuw. Wèl dat een dergelijke reclamebot die informatie opslaat (in dit geval een willekeurige naam uit je vriendenlijst) en verwerkt (in de vorm van een krabbel op je hyve). Ik vermoed dat dit slechts het begin is.

Wat zal er gebeuren als verzekeringsmaatschappijen en banken hun cliëntendatabases gaan verrijken met eerdergenoemde informatie?

“Beste Danny, volgens onze informatie hou je wel van sportieve reizen en gevaarlijke sporten, en daarom hebben we besloten je ziektekostenpremie te gaan verhogen in verband met een verhoogd risico op ongelukken.”

of:

“Beste Danny, het is ons opgevallen dat je de laatste weken veel feestjes verzoekt. We willen je vragen het aantal feestjes waar je wekelijks naartoe gaat, te verminderen tot maximaal twee. Doe je dit niet, dan zijn we helaas genoodzaakt je studiefinanciering te beperken omdat wij vinden dat je je zo niet voldoende kunt richten op je studie.”

Nee dank je.

Mijns inziens is de enige échte oplossing je profiel dichtzetten voor mensen waar je geen vrienden mee bent (en goed opletten wie je als vriend accepteert), maar dat zou ook meteen de ondergang van een sociale netwerken-site als Hyves betekenen: veel sociaals blijft er niet over op een site waar je de profielen van mensen waar je nog geen vriend mee bent, niet kunt bekijken.

UPDATE 12 maart

Raymond Spanjar, een van de oprichters en huidig directeur van Hyves, heeft de moeite genomen te reageren op dit artikel, waarvoor hartelijk dank:

We nemen momenteel maatregelen om dit soort spam in de toekomst te voorkomen, zoals limieten per account die extra laag zijn voor nieuwe accounts en accounts zonder vrienden.

Profielen afschermen is niet nodig, niet-vrienden kunnen toch nooit contactgegevens zien, tenzij het expliciet wordt ingesteld.