Weg met de pleitnota!?

Volgende week staat de Nationale Pleitmarathon 2008 (NPM2008) op het programma, waar ik als deelnemer aan mee zal doen. De Nationale Pleitmarathon is een jaarlijks terugkerend nationaal evenement, waarbij civielrechtelijke pleitverenigingen van negen universiteiten strijden middels een team, bestaande uit studenten, om de titels beste pleiter en beste rechtbank van studerend Nederland.

Samen met Peter Oomen zal ik uitkomen voor de pleitvereniging van de Universiteit van Amsterdam, Geen Recht Of ‘T Is Uwen Saeck (G.R.O.T.I.U.S). Onze rechtbank bestaat uit drie pittige dames en met z’n vijfen zullen we proberen om twee, of als we in de finale mochten belanden, drie casus zo goed mogelijk te bepleiten. Ter voorbereiding ben ik wat literatuur aan het bestuderen op het gebied van het pleiten. Erg leuk om te lezen was de volgende oproep van mr. J. Misdorp, kantonrechter te Amsterdam, over pleidooien:

Dames en heren gemachtigden, waaronder uitdrukkelijk gerekend de advocaten: weet u wat het betekent om in een klein zaaltje 40 minuten onafgebroken te moeten luisteren naar het van papier oplepelen van dingen die je al weet of die je niet hoeft te weten, terwijl je daar nog geïnteresseerd bij moet kijken ook?

En denkt u dat partijen het spannend vinden? Anno 1999 zou een predikant van gemiddelde ligging denk ik binnen de kortste keren grote problemen hebben met zijn gemeente en zijn kerkenraad als hij preken van 40 minuten zou houden. En dan stuurt zo’n dominee nog niet eens van tevoren stukken rond waarin zijn preek al staat. Dus dames en heren gemachtigden: weg met die eeuwige pleitnota.
(bron: NJB 1999, p. 862)

Het moge duidelijk zijn: er is nogal een grote discrepantie tussen wat een goed en prettig naar te luisteren pleidooi is in de rechtszaal en de pleidooien waar rechters gemiddeld mee geconfronteerd worden.

Ik zal mijn best doen volgende week zaterdag in de Rechtbank Rotterdam om de dames en heren van de rechtbanken te verblijden met een prettig aan te horen en goed te volgen betoog.

Meer informatie nationalepleitmarathon.nl.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *