Conflicten gezocht!

GEZOCHT: ruzies. Conflicten.

Begin deze zomer ben ik een opleiding gaan volgen bij het Centrum voor Conflicthantering in Haarlem tot peer-mediator. Wat doet een mediator? – is een vraag die ik de laatste weken vaak heb moeten beantwoorden.

Een mediator is iemand die is getraind in het leiden van gesprekken waarin wordt geprobeerd om conflicten op te lossen. De mediator speelt zelf bij het oplossen van het conflict geen inhoudelijke rol, maar stuurt wel het gesprek aan en probeert de partijen bij het conflict nader tot elkaar (en dichterbij een oplossing) te brengen. De mediator moet zich dan ook neutraal en onpartijdig opstellen.

Peer-mediators zijn specifiek opgeleid om zich te kunnen richten tussen en met leeftijdsgenoten en daar zijn heel veel voordelen aan verbonden. Lees hier meer over peer-mediators.

Voor het afronden van mijn mediation-opleiding ben ik op zoek naar jonge mensen die zich in een conflictsituatie bevinden en begeleid willen worden bij het oplossen ervan. Ik moet samen met ervaren mediator Aik Kramer, ooit de jongste geregistreerde mediator van Nederland, enkele mediations uitvoeren.

Mediation wordt ingezet in conflictsituaties die om een duurzame oplossing vragen. Bijvoorbeeld omdat er sprake is van een voortgaande relatie of omdat het in de toekomst nodig is dat er samengewerkt kan blijven worden, bijvoorbeeld tussen collega’s, vrienden of partners. Voorbeelden van conflictsituaties waarin een mediation een uitkomst kan zijn:

  • Conflicten binnen relaties (familie, vrienden, geliefde, samenwonenden);
  • Vandalisme;
  • Problemen in het onderwijs (tussen studenten of groepen studenten);
  • Geroddel;
  • Problemen op het werk, met je huurbaas, etc;
  • Culturele conflicten.

Iets voor jou of denk je iemand te kennen die misschien wat aan een of meerdere mediation-sessies kan hebben? Of wil je meer informatie over mediation? Stuur mij dan een e-mail! (het is niet nodig om het conflict uit te leggen in de e-mail, dat komt later wel)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *