Facebook heeft veel meer macht in handen dan gebruikers beseffen

Facebook heeft veel meer macht in handen dan de honderden miljoenen gebruikers beseffen. „Het is een heel eng gegeven dat Facebook bedrijven en personen kan maken of breken.” Daarvoor waarschuwt internetexpert Danny Mekić op de dag dat het sociale netwerk zijn tiende verjaardag viert.

„Want wie bepaalt welke informatie je te zien krijgt?” Achter de schermen heeft Facebook de volledige controle in handen over de informatie die gebruikers wel of niet onder ogen krijgen, beschrijft Mekić. Wanneer het razend populaire sociale medium bedrijven of personen niet mag, is het een kleine moeite om hun berichten te laten verdwijnen in de tijdlijn.

Die keuze wordt in het geheim gemaakt. „Facebook geeft er geen enkele informatie over vrij, want dat is niet verplicht. Dat maakt deze stiekeme poortwachtersfunctie des te gevaarlijker.”

Met de ‘geheime controleknoppen’ is het sociale netwerk zelfs in staat om fabrikanten financiële schade te berokkenen. „Stel je eens voor dat de berichten van een willekeurig bedrijf stelselmatig worden geblokkeerd. Facebook heeft dan dus direct invloed op de winst die dat bedrijf maakt, zonder dat iemand het doorheeft.”

Dit voorpagina-artikel werd vandaag gepubliceerd in De Telegraaf.

Eén reactie op “Facebook heeft veel meer macht in handen dan gebruikers beseffen”

  1. […] een artikel uit de Telegraaf stel je dat “Facebook veel meer macht in handen heeft dan wij, de gebruikers, denken”. Kun je uitleggen waar deze macht uit bestaat en moeten wij dit zien als een waarschuwing? Wat […]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *