Normale telefoongesprekken zullen verdwijnen

Heb je het al geprobeerd: bellen via WhatsApp of Facebook? Bellen via een app op je smartphone wordt steeds makkelijker. Kan de belbundel uit het raam of moet je ‘m toch nog maar even houden?

Bellen via WhatsApp kon al langer op Android telefoons en sinds kort op de iPhone. Ook Facebook zèlf wil een graantje meepikken: via de messenger-app kun je bellen. Facebook en WhatApp zijn bovendien niet de enige die deze dienst aanbieden, het kon al via bijvoorbeeld Skype en Viber.

Dat het bellen via een app tot nu toe nog niet echt aansloeg, heeft volgens internetdeskundige Danny Mekić te maken met de enorme hoeveelheid verschillende apps.

“Het stikt van de apps waarmee je kan bellen. En ze willen allemaal marktleider worden”, zegt hij. En de persoon die je wil bellen, moet wel dezelfde app op zijn telefoon hebben.

Bellen via een app is volgens Mekić de toekomst, maar er zitten wel haken en ogen aan. Zo moet je bijvoorbeeld goed letten op je databundel: “Als je een databundel van 4 of 5 gigabyte hebt, dan red je het waarschijnlijk wel. Maar dat hebben de meeste mensen niet.”

“Met een databundel van 500 MB kun je makkelijk een paar honderd minuten bellen. Maar als je met diezelfde bundel ook nog gaat Facebooken en filmpjes kijkt op Youtube, dan gaat het snel.” De oplossing is simpel: als je via een wifi-verbinding thuis, op het werk of in de trein belt, is het gratis.

Een ander probleem is de geluidskwaliteit: die is afhankelijk van je verbinding. “Als je via het mobiele datanetwerk belt en je zit bijvoorbeeld in de trein, dan ga je van telefoonmast naar telefoonmast. De verbinding is dan al snel slechter.” Ook hier is de oplossing wifi: een snelle verbinding zorgt ervoor dat de kwaliteit van je gesprek beter is.

Dit bericht verscheen op de website van RTL Nieuws met een bijbehorend tv-item.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *