Pas op voor virussen, ondanks positieve cijfers

Nederlanders hebben vergeleken met andere Europeanen het minst last van computervirussen. Dat blijkt uit cijfers van statistiekbureau Eurostat. Maar dat betekent niet dat we relaxed achterover kunnen leunen. Nederland is een gewild doel voor internetcriminelen, waarschuwt security researcher Jornt van der Wiel.

,,Uitstekend nieuws”, reageert internetdeskundige Danny Mekic’. Hij ziet verschillende oorzaken voor de goede cijfers. ,,Nederlanders lopen voorop in Europa qua technologie. Daarnaast hebben Nederlandse bedrijven een voorsprong qua internetveiligheid. Zo laten banken hun klanten met scanners en codes inloggen, terwijl hun Duitse collega’s nog met een inlognaam en een wachtwoord werken.” Ook is het een voordeel dat Nederland klein en dichtbevolkt is, waardoor computernieuws zich razendsnel verspreidt.  

Ransomware

,,De cijfers van Eurostat zijn lastig te verklaren”, reageert Van der Wiel, werkzaam bij antivirusbedrijf Kaspersky Lab. Volgens hem zijn de cijfers tegenstrijdig met het feit dat in Nederland juist de meeste pogingen worden ondernemen met ransomware. Bij dit type virus wordt iemands computer na besmetting ‘vergrendeld’ en moet het slachtoffer losgeld betalen om zijn bestanden te bevrijden.

Vermoedelijk weten veel mensen niet dat hun computer is geïnfecteerd met een virus. ,,Vroeger ging men amateuristisch te werk en bewoog de muis ineens de verkeerde kant op. Tegenwoordig gaat het er veel professioneler aan toe en valt een computerinfectie minder op.” Volgens Van der Wiel is het gros van de aanvallen afkomstig uit Rusland en Oekraïne en zijn de criminelen vooral ,,op geld uit.”

,,Rusland is een enorm land waar je je kunt verstoppen”, verklaart Mekic’. ,,Er is in dergelijke Oost-Europese landen veel computerkennis en er heerst een goede ICT-economie. Bovendien hebben de recente ontwikkelingen in die regio criminaliteit in de hand gewerkt. Voor internetcriminaliteit is relatief weinig nodig, maar het levert des te meer op.”

Spam

,,Nederland is een gewild doel voor internetcriminelen”, vertelt Van der Wiel. ,,Nederlanders zijn welvarend en redelijk digitaal: ze krijgen dagelijks veel mails en doen veel meer aan telebankieren dan elders in Europa.” Via linkjes en spam is intussen al menig computer met een virus geïnfecteerd.

Ook Mekic’ ziet Nederland als een gewillig mikpunt. ,,Nederland is een land met veel internetverkeer en daardoor interessant voor criminelen. Een andere reden waarom zij het op Nederland gemunt hebben, is dat er hier weinig capaciteit is om bijvoorbeeld ransomware op te sporen.”

Mekic’ ziet toch dat het beleid van de Nederlandse overheid en de bankenwereld zijn vruchten afwerpt. ,,De enorme strijd met criminelen lijkt succesvol. Er is een continue aandacht voor deze technologie. Ik reis veel en ik zie dat computers en internet veel meer een issue zijn in Nederland dan in andere landen. Er wordt hier veel aandacht besteed aan het updaten van computers. Zo gebruiken nog maar weinig mensen Windows XP.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *