Lezing innovatie in de zorg en in ziekenhuizen

De lounge van het NEC stadion in Nijmegen stond op 14 april in het teken van innovatie in de gezondheidszorg. Danny Mekic’ deelde zijn visie op de toekomst van de sector voor de directie en managers werkzaam in het UMC Radboud. Hij sprak over technologieën die de mensen en systemen van onze samenleving ingrijpend veranderd hebben en hoe organisaties met een belangrijke rol als het ziekenhuis daarop kunnen inspelen.

Grote bedrijven als Facebook en Google zijn bezig met het aanleggen van een wereldwijd dekkend internet met behulp van luchtballonnen en drones op zonne-energie en inmiddels zijn er op aarde meer mensen met een smartphone dan een tandenborstel. Het internet en andere technologieën bieden ongekende mogelijkheden die ons dwingen om gevestigde systemen te herzien, vertelde Danny.

De gezondheidszorg is sinds jaar en dag bij uitstek het platform waarin innovaties, en technologie zorgen voor grensverleggende doorbraken. Toch ziet Danny nog bij veel medische organisaties, in tegenstelling tot medische onderzoeksinstellingen, een conservatieve houding ten aanzien van het gebruik van nieuwe technologieën. Dat is heel normaal, deelde Danny, technologie ontwikkelt zich exponentieel en naarmate we ouder worden kan ons begrip ervan die ontwikkeling niet bijhouden. Dat is de mental gap die in traditionele organisaties in de moderne wereld een grote, beperkende rol speelt.

Er zijn verschillende, interessante medische toepassingen van nieuwe technologieën die ons een blik geven in hoe de toekomst van ziekenhuizen eruit zou kunnen gaan zien. Zo kan Big Data ingezet worden om DNA-profielen en de effecten van medicatie daarop te analyseren om patiënten van een op maat gemaakte behandeling te voorzien. 360 graden video kan worden ingezet om geneeskundestudenten mee te laten kijken in operatiekamers van over de hele wereld, live of achteraf na de opname. Cabines met een videoverbinding en eenvoudige meetapparatuur worden nu al in apotheken in de VS neergezet om mensen 24/7 door een dokter te kunnen laten ‘zien’.

Een keerzijde van technologie en met name de machtsverschuiving die heeft plaatsgevonden richting de consument en patiënt, is dat mensen op internet op zoek gaan naar medisch advies en zonder voldoende medische kennis steeds vaker een bepaalde behandeling van hun arts eisen. Een tweede uitdaging voor de medische sector heeft te maken met het privacygevoelige aspect van patiëntendata. Nieuwe technologieën bieden ongekende contact- en behandelingsmogelijkheden, maar de data die gebruikt worden door die technologieën en toepassingen moet wel veilig verstuurd en opgeslagen worden.

Danny melde ooit een ernstig veiligheidslek bij een ander universitair medisch ziekenhuis in Nederland, dat daar zeer laks op reageerde. Ook deze case besprak hij.

Danny sloot zijn lezing af met zijn bevindingen naar aanleiding van een onderzoek dat hij heeft gedaan naar de innovatieve Cleveland Clinic in de Verenigde Staten en het advies aan de aanwezigen om de niet-medische organisatie van het ziekenhuis vanaf de grond opnieuw uit te vinden. Met de nieuwste technologieën, wensen en mogelijkheden in het achterhoofd kan op die manier het ideale ziekenhuis van de toekomst gevisualiseerd en bereikt worden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *