Doorbetaald krijgen bij overlijden van familielid (art. 4:1 Wazo)

Volgens art. 4:1 Wet Arbeid en Zorg (Wazo) hoor je in geval van overlijden van een familielid doorbetaald verlof te krijgen:

1.
De werknemer heeft recht op verlof met behoud van loon voor een korte, naar billijkheid te berekenen tijd, wanneer hij zijn arbeid niet kan verrichten wegens:

a.
zeer bijzondere persoonlijke omstandigheden;

en:

2.
Onder zeer bijzondere persoonlijke omstandigheden worden in ieder geval begrepen:

a.
de bevalling van de echtgenote, de geregistreerde partner of de persoon met wie de werknemer ongehuwd samenwoont;

b.
het overlijden en de lijkbezorging van een van zijn huisgenoten of een van zijn bloed- en aanverwanten in de rechte lijn en in de tweede graad van de zijlijn.

27 reacties op “Doorbetaald krijgen bij overlijden van familielid (art. 4:1 Wazo)”

  1. B. Van steen

    Gaan de dagen die je als verlof krijgt bij overlijden van ouder van je vakantiedagen af?

  2. Beste B. van Steen,

    Bedankt voor je reactie! Zoals in het eerste lid te lezen is gaat het om verlof “met behoud van loon”. Het gaat dus niet van je vakantiedagen af en je krijgt het loon doorbetaald.

    Als je verder nog vragen hebt verneem ik die graag!

    Met vriendelijke groet,
    Danny Mekic’

  3. Ronnie

    Beste Danny,

    Een vraagje, bij parttime werk (bijbaantje) met een contract voor 2-12 uur in de week, moet er dan bij het overlijden van een ouder ook loon doorbetaald worden? En voor hoe lang? Want door de ernstige ziekte ben ik 4-5 weken weg geweest.

    Groeten Ronnie

  4. Hoi Ronnie,

    Bedankt voor je reactie! Je hebt recht op doorbetaald verlof, ook als je een baantje hebt voor 2 tot 12 uur in de week. Is er sprake van een min-max contract of geschiedt dit in de vorm van een oproepcontract?

    Bij een oproepcontract kan het iets complexer liggen, omdat je werkgever er in theorie voor kan kiezen je simpelweg niet ‘op te roepen’ op de dagen dat je doorbetaald verlof zou willen hebben.

    Bij een min-max-contract kan er natuurlijk ook ‘gerommeld’ worden met het aantal uur dat je opgeroepen word.

    Maar los van deze twee punten: je hebt er in beginsel gewoon recht op. Dat je enkele weken ziek bent geweest verandert daar niks aan.

    Heel veel succes en sterkte!

    Met vriendelijke groet,
    Danny Mekic’

  5. Connie van Nuland

    Graag wil ik weten of ik een vrije dag en doorbetaald krijg bij het overlijden van een tante, zus van mijn vader.
    Ik werk in een speelgoedwinkel.
    Zit er verschil in , welke cao deze branche heeft of?
    Bij voorbaat dank,

  6. Roel Nak

    In de wet arbeid en zorg staat in art 4:1 …bloed en aanverwanten in de rechte lijn en in de tweede graad van de zijlijn….
    Waar kan ik vinden wie er bedoeld worden met .. in de tweede graad van de zijlijn…
    De ABVA KABO legt dit uit als ‘alleen broer en zus’
    Ik zou graag een wetstekst hebben die duidelijk uitlegt wie er onder tweede graad op de zijlijn vallen.
    Alleen met een harde tekst kom ik verder. De baas (een perifeer ziekenhuis) geeft namelijk geen betaald verlof bij het bijwonen van de ter aarde bestelling van een oom of tante.

  7. Hoi Roel,

    Tot en met de tweede graad van de zijlijn zijn de broers en zussen en hun levenspartners van de werknemer of diens levenspartner.

    Hartelijke groet,
    Danny Mekic’

  8. Roel Nak

    Beste Danny,
    Aan mij schrijf je dat broers en zussen staan in de tweede graad op de zijlijn, op 1 april (?) schrijf je dat een tante staat in de tweede graad op de zijlijn? Hoe zit dat nou? Ik snap dit niet.
    gegroet,
    Roel.

  9. Hoi Roel,

    Je hebt gelijk, mijn eerdere bericht bevat een fout, toevalligerwijs op 1 april ;-).

    Een tante is een aanverwant familielid in de zijlijn (zie bericht Lilian hieronder). Broers en zussen en hun levenspartners staan inderdaad in een zijlijn.

    Groet,
    Danny

    1. Lilian

      Een tante is in tegenstelling wat je hier stelt geen familielid in rechte lijn. Bloedverwanten in rechte lijn stammen van elkaar af.

      In het geval van een oom of tante dus als volgt: naar ouders is 1 graad naar boven (rechte lijn). Naar de grootouders is weer 1 graad naar boven (nog steeds rechte lijn dus). Naar een oom/tante is dan 1 graad naar beneden (deze staat immers op dezelfde hoogte als een vader/moeder). Dat betekent dat een oom of tante dus een verwantschap in de zijlijn is.

    2. Dank je wel voor de aanvulling Lilian!

  10. Beste Danny,

    Allereerst bedankt dat je tijd vrijmaakt voor het beantwoorden van vragen op deze forum – heel fijn.

    Ik probeer voor mijn vrouw uit te zoeken hoe het zit met verlofregeling bij overlijden van haar ‘vader’, ofwel de partner van haar moeder. Zij zijn ongeveer 3 jaar samen geweest en zijn niet getrouwd – mijn vrouw’s echte vader overleedt een paar jaar geleden. Weet jij of de regelgeving voor ‘in de rechte lijn’ ook geldt in dit geval?

    Bedankt voor je reactie!

  11. hoi vraag, mn broer is overleden op 21 maart jl . nu heeft zn baas betaald tot die dag , plus zn vrije dagen en een deel vacantie geld , klopt dat of moet de baas langer doorbetalen ? ik bedoel is er iets wettelijks voor zoiets ? bvd peter

  12. Mijn oma is gister overleden. Ik werk in de horeca op vaste avonden voor ongeveer 20 uur per week. Heb ik nu recht op doorbetaling van deze uren, omdat ik afwezig ben vanwege condoleance en begrafenis?

  13. Hoi Iris,

    Je hebt recht op doorbetaling van deze uren voor de begrafenis, en misschien een extra dag om je familie te steunen en te helpen, op dagen waarop je ingepland stond/had moeten werken, ja.

    Gecondoleerd, en heel veel beterschap.

    Danny

  14. Hallo,

    Vorige week is mijn oma overleden. Nu had ik van mijn werkgever begrepen dat ik hiervoor zelf vrij moet nemen (Dus zelf uren opnemen), maar zoals ik het nu (onder andere hier) lees, valt een oma onder een rechte lijn en zou ik dus vrij krijgen.

    Zou je me kunnen uitleggen hoe het nu zit?

    Is dit misschien CAO onderhevig? (CAO-ziekenhuizen)

    Alvast bedankt

  15. jos

    Hallo,

    Onder alle catagorien val ik aangezien mijn moeder is overleden. Echter is zij overleden in de periode dat ik vakantie had gevraagd. Nu krijg ik alleen de dagen die ik terug had, is er hier ook een terugwerkende kracht? dus dat ik wel doorbetaald krijg?

    Groeten Jos

  16. Sanne

    Er wordt verschil gemaakt tussen genealogische en medische verwantschap. In geval van overlijden wordt een tante/oom als tweedegraads beschouwd, terwijl dit in de genealogie gezien wordt als een derdegraads familielid. Zie Wikipedia: http://nl.wikipedia.org/wiki/Familie_(verwanten)

  17. Thijn

    M’n oom is overleden en word tijdens mijn vakantie begraven… Hoe zit het dan met m vakantie dagen, of moet deze dag gewoon worden door betaald? Op internet kan ik er weinig duidelijkheid uit krijgen.

    Met vriendelijke groet,

    Thijn

    1. Gecondoleerd. Ik durf je vraag niet met zekerheid te beantwoorden, is het misschien een idee om dit open en eerlijk met je werkgever te bespreken?

  18. Kimberly

    Hallo, als mijn nichtje is overleden, en de begrafenis is maandag, kan ik dan doorbetaald verlof krijgen ?

    Groetjes

  19. Leyn

    Ik stel deze vraag voor een vriendin die haar moeder heeft verloren gedurende haar zwangerschapsverlof, ze was net 3 dagen eerder bevallen. Ze werkt in de kinderopvang en zij krijgt te horen dat ze geen recht heeft op extra verlof voor begrafenis etc omdat ze via UWV verloond wordt. Klopt dit?

    1. Beste Leyn,

      De vraag is me niet helemaal duidelijk. Begrijp ik het goed dat de begrafenis etc. gedurende het zwangerschapsverlof plaatsvindt en je vriendin extra verlof wil ná haar zwangerschapsverlof? Ik ben bang dat ze daar geen recht op heeft. Ze heeft recht op doorbetaald verlof bij het overlijden van een familielid, maar aangezien ze al verlof had aangevraagd, ervanuitgaande dat het zwangerschapsverlof ook doorbetaald wordt, valt dat met elkaar samen. Graag ontvang ik meer informatie of nog beter is eigenlijk als ze haar specifieke situatie voorlegt aan een arbeidsrechtjurist.

      Succes, Danny

  20. GELDHOF

    Beste,
    een tante van mij is overleden (zus aan vaderskant) heb ik daar recht op een betaalde dag voor de begrafenis.Sommige zeggen van wel andere dan weer niet.ik werk in de poets sector als interim paritair comite 322
    dank voor het antwoordje
    Marianne

    1. Beste Marianne,

      Allereerst: gecondoleerd.

      Aan je e-mailadres kan ik zien dat je in België woonachtig bent. Ik heb helaas geen idee hoe het daar wettelijk geregeld is, mijn excuses. Wellicht dat iemand anders die meeleest het antwoord op je vraag weet.

      Veel sterkte toegewenst, Danny

  21. Khedoe

    Geachte,
    Ik verzorg mijn ouders al meer dan tien jaar vorige jaar is mijn vader overleden nu verzorg ik mijn moeder ik krijg een loon van pgb.
    Nu wil ik vragen of ik kan ergens me laten verzekering als ik ziek meld dan wordt ik niet betaald ik heb ook geen pensioen niks voor later als ik zelf ziek wordt dan kan ik ook geen werkloosheid uitkering aanvragen of een ww uitkering. Graag u informatie

  22. Ruth

    hallo,

    Mijn schoonmoeder is jl overleden en mijn vader 10 dagen erna. Heb ik recht als uitzendkracht dat ik doorbetaald wordt? Dag van overlijden en de begrafenis? of geheel 2 weken die ik niet aanwezig ben geweest?

    Graag informatie,

    groetjes Ruth

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *