Feestdagen zorgen voor (on)rust

Fijne feestdagen toegewenst!

Vrolijk kerstfeest!

Gelukkig nieuwjaar!

De beste wensen!

Maar vergeet vooral niet aan jezelf te denken in deze donkere tijden van vreugde. Ik zat vandaag in tramlijn 17 richting Osdorp Dijkgraafplein, waar twee mensen elkaar bijna aanvlogen. Hoe en waarom was me niet duidelijk – ze schreeuwden enkel met een boze blik.

Een paar uur eerder, in de Amsterdamse binnenstad, ben ik meer dan drie keer aangesproken door jonge, hardwerkende studenten die het o-zo goed voor hebben met het goede doel dat ze staan te promoten. Vragen als “Hoeveel leden telt Stichting X nu eigenlijk?” tot “Hoeveel % van het geld dat de stichting binnenkrijgt gaat daadwerkelijk naar het goede doel?” stijgen hun pet helaas te boven. Aan mij geen klant dan, ze doen dan maar een beroep op de Postcode Loterij waar ik lid van ben.

In de V&D in de Kalvertoren, maar ook aan de overkant was hij hoorbaar, stond een soort-van wannabe-Gaston door een microfoon te blèren dat de kerststollen en amandelstafen wel héél erg vers waren vandaag. En dat ze nóg beter smaken als je een amandelstaaf de volgende dag eet. En als ze op zouden raken, maken ze gewoon nieuwe voor ons bij. Wat aardig. En als je het in de La Place te druk vindt om die dingen te kopen, je ook naar de parterre mag gaan. Daar zijn de banketbloemen net zo vers. (La Place is toch óók op de begane grond?)

Bakker Bart doet ook goede zaken in dit drukke weekend. Alle door de klanten bestelde broodjes zitten gezellig opeengepropt in de voorverwarmde oven, te wachten tot een van de twee medewerksters die de klanten helpen ze er eindelijk eens uithalen. “Groot pizzabroodje” wordt omgeroepen, om vervolgens geen reactie terug te krijgen. “Misschien moet je hem dan maar zelf opeten?” zeg ik tegen de medewerkster.

De Macbook Pro in de MacHouse in Amsterdam is uitverkocht. Voor mij dan maar geen nieuwe laptop dit jaar.

MediaMarkt Amsterdam Arena schopt haar klanten het filiaal uit als het klokslag negen uur is. Terwijl op de website toch echt iets anders vermeld staat “Zaterdag 23 dec. geopend van 9.00 tot 22.00”. Als ik de medewerker die mij van de bovenetage wenst te schoppen daar op aanspreek, kijkt hij mij leugenachtig aan. Wilde hem nog vragen of ik of hij de leugenaar was in dit geval, ik liet het er maar bij.

Bij de ABN Amro op het Osdorpplein wacht je tegenwoordig twee uur om een pas te activeren want, zo zegt althans de manager, het is het drukste filiaal van Nederland. En dat is tegenwoordig een excuus in plaats van een gevolg van goede service. En die drukte? Daar is niet veel van te merken als er maar vier mensen in de wachtruimte zitten en twee baliemedewerkers niks zitten te doen.

En ik? Ik loop van hot naar her. Leuke dingen doen, kijken, een beetje shoppen. En genieten van al het moois om ons heen. Fijne dagen toegewenst! En vlieg elkaar niet aan in de tram.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *