Doe mij maar weer postzegels

Mensen die mij meer dan eens zijn tegenkomen in de wandelgangen, moeten weten dat ik fel tegenstander ben van de Europese Bewaarplicht die over niet al te lange tijd ingevoerd zal worden. Aanleiding voor deze wet is een richtlijn van de Europese Commissie die welke betrekking heeft op gegevens die worden gegenereerd of verwerkt in het kader van elektronische- en communicatiediensten¹.

Zonder al te veel inhoudelijk en juridisch in te gaan op deze kwestie het volgende: internetproviders gaan straks 18 maanden lang logbestanden bijhouden van al het internetverkeer dat door hun gebruikers plaatsvindt. Zo kan meneer of mevrouw van Justitie straks als iemand (in Den Haag?) het nodig vindt nagaan welke websites je bezocht hebt en personen gemaild.

Graag behandel ik kort enkele redenen waarom ik tegenstander ben van de invoering van de Bewaarplicht:

  1. De bewaarplicht is bedacht en wordt ingevoerd naar aanleiding van de toegenomen rol van internet en e-mail bij recente (terroristische) dreigingen. Op zich een goede reden om een dergelijke wet in te voeren maar, in mijn ogen, zou dan ook bij aanvang van de wet duidelijk moeten worden wanneer en onder welke omstandigheden de wet ook weer ophoudt te bestaan, vergelijkbaar met wat bij de omstreden Amerikaanse USA PATRIOT Act wèl ingebouwd is.
  2. De politie heeft het al druk zat. Zo liet Chris de Waard, mede-oprichter van profielensite CU2 twee jaar geleden in een interview op Planet.nl weten dat er met misdrijven die hij op zijn website ontdekte, niets of weinig werd gedaan door de politie. Dan rijst bij mij de vraag of het zinvol is (dure) maatregelen in te voeren die daarnaast nog eens ernstig ten koste gaan van onze privacy, als met al die terrabytes aan extra informatie toch weinig tot niets gedaan kan worden door de politie.
  3. Privacy, misschien nog wel het allerbelangrijkste aspect. Als ik dit aankaart bij vrienden of kennissen krijg ik steevast de reactie “Ja, maar ik heb niks te verbergen”. Nee. NEEN. Je hebt juist alles te verbergen. Het gaat in mijn ogen niemand wat aan wat ik doe op het internet, net zo min het iemand aangaat wat ik vanavond heb gegeten, morgen in de stad ga doen, naar welke muziek ik luister, welk meisje ik graag uit eten wil vragen of welke boeken er in mijn boekenkast staan. Waarom zou dat iemand wèl wat aangaan? Omdat het in principe zaken zijn die niet geheim hoeven te zijn, die ik niet hoef te verbergen? Nee, dat is een drogreden.
    Daar komt nog bij dat niet alleen bij politie en justitie, maar ook binnen de organisatie van de internetproviders, tientallen medewerkers zijn die de beschikking zullen hebben over alle informatie. Niet bepaald een vredige gedachte.
  4. Een-na-laatst but not least: de bewaarplicht is ontzettend duur. Tientallen miljoenen euro’s per jaar extra laten betalen door, uiteindelijk, de inwoners van je land door een allesbehalve effectieve maatregel? Niet mijn idee.
  5. De bewaarplicht is belachelijk en bedrieglijk. Er zijn tal van applicaties beschikbaar om je surfgedrag zo goed als te anonimiseren. Kwaadwillenden kunnen hun sporen met twee muisklikken uitwissen!

En trouwens, zo lang dat ouderwetse poststukken nog niet geopend of bijgehouden worden door TNT Post, doe mij dan maar weer postzegels! Ga ik wel weer ouderwetse handgeschreven brieven versturen met daarin al mijn geheimen…

1. Richtlijn 06/24/EG van de Europese Commissie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *