Koningin Máxima? Nee.

Koningin Beatrix, Juliana, Wilhelmina. Drie bloedmooie vrouwen die ons wonderschone land bij elkaar jarenlang hebben bestuurd. Over niet al te lange tijd maakt Kroonprins Willem-Alexander zijn opwachting om de troon te bestijgen. Maar wat gebeurt er dan met de titel “Koningin”?

Wat Máxima betreft moeten we deze helaas in de prullenbak gooien. Bij wet is bepaald dat de echtgenoot van onze Koning(in), de titulatuur Prins(es) aan kan vragen. Het wordt straks dus Koning Willem-Alexander en Prinses Maxima.

De vraag is nu: wat vindt de publieke opinie hiervan? Uit opiniepeilingen blijkt dat er evenwel de behoefte bestaat om de titel Koningin ook aan de echtgenoot van de Koning toe te kunnen kennen. Als men dit in wil voeren, dan zal er een Grondwetswijziging plaats moeten vinden – met alle gevolgen van dien.

Een ander interessant fenomeen is de introductie van het geregistreerde partnerschap. In de Ars Aequi van afgelopen maand stond een artikel waarin werd bepleit voor een wetswijziging. Op dit moment is het zo dat als een potentiële erfopvolger van de Koning(in) in het huwelijksbootje wil stappen, er toestemming gevraagd moet worden aan het Parlement. Deze toestemming is geen vereiste voor een Geregistreerd Partnerschap, terwijl de wetgever juist in zo veel mogelijk artikelen heeft geprobeerd de verschillen tussen het wettelijk huwelijk en het wettelijk geregistreerd partnerschap, zo klein mogelijk te maken.

Als Mabel Wisse Smit en Johan Friso hun huwelijk in zouden wisselen voor een geregistreerd partnerschap, zouden de kinderen die vanaf dat moment geboren worden weer in aanmerking komen voor de troonopvolging.

Een andere mogelijkheid doet zich voor, zo merkt ook de auteur van het artikel in de Ars Aequi op, als Mabel en Johan zich zouden beroepen op het verbod op discriminatie. Waarom zouden kinderen geboren uit een huwelijk niet, en kinderen geboren uit geregistreerd partnerschap wel in aanmerking komen voor troonopvolging?

Voor wat betreft de titel “Koningin” voor Máxima, zie ik het er nog wel van komen dat er een wetje hier en daar gewijzigd gaat worden om haar alsnog deze titel te kunnen laten dragen…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *