Stemcomputers daahaag!

Vorige week is bekend geworden dat de huidige generatie stemcomputers die gebruikt wordt bij landelijke en regionale verkiezingen, met de boot mee teruggestuurd worden naar land van herkomst.

De actiegroep ‘Wij vertrouwen stemcomputers niet‘, onder leiding van mede-oprichter van XS4ALL Rop Gonggrijp, is in juli 2006 begonnen met het voeren van actie tegen het gebruik van stemcomputers. In de Nederlandse wet (53 Gw / 59 Gw / J15 Kw) wordt het stemgeheim voor de kiezer gewaarborgd, wat wil zeggen dat het geheim is (dient te zijn!) wat ieder heeft gestemd.

Diezelfde actiegroep heeft de zogenaamde ‘CDA-verklikker’ gebouwd; een apparaat dat binnen een straal van enkele meters afstand van de stemcomputers kan zien of iemand op het CDA heeft gestemd. Hoe werkt dit systeem? Het beeldscherm van de stemcomputer geeft straling af, en deze straling kan opgevangen worden. Aan de hand van die straling kon het apparaat bepalen of de persoon die zojuist gestemd heeft, wel of niet op het CDA heeft gestemd. Dit is slechts een voorbeeld van wat het apparaat kon; verdere uitwerking kon er toe leiden dat iedere willekeurige stem opgevangen kon worden door het apparaat.

Van stemgeheim was dus geen sprake meer. Gelukkig is tot dat inzicht ook gekomen onze staatssecretaris van Binnenlandse Zaken: Ank Bijleveld, die vorige week bekendmaakte dat de huidige generatie stemcomputers niet meer gebruikt wordt en de voorkeur weer uit zou moeten gaan naar het gebruik van de ouderwetse – maar wel vertrouwde – stembiljetten en het rode (N7 Kw, ja, zelfs de kleur staat vastgelegd in de wet!) potlood.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *