De propagandamachine van de muziekindustrie loopt al jaren gesmeerd. Het ene bericht na het andere bereikt ons via de pers waarin de suggestie wordt gewekt dat muziek of films downloaden illegaal is. Niets is minder waar!
Het downloaden van MP3’s, films en zelfs complete CD’s waar je niet voor hebt betaald is in Nederland toegestaan voor thuisgebruik. Een en ander is terug te lezen in de Auteurswet uit 1912:
Artikel 16b:
Als inbreuk op het auteursrecht [..] wordt niet beschouwd [..] de verveelvoudiging, welke beperkt blijft tot enkele exemplaren en uitsluitend dient tot eigen oefening, studie of gebruik van degene die de verveelvoudiging vervaardigt of tot het verveelvoudigen uitsluitend ten behoeve van zichzelf opdracht geeft.
Afgelopen zaterdag verscheen er een artikel in het Parool waarin wordt geschreven over de website “digibewust.nl“, voor zover ik heb na kunnen gaan onderdeel van de stichting Electronic Commerce Platform Nederland en gefinancierd door de overheid, die binnenkort een boekje doet laten verspreiden onder jongeren waar de volgende passages in zijn opgenomen:
’Onthoud dat het downloaden van muziek en films vanaf het internet meestal illegaal is’. Het Gezinsboekje bedwing het web! dat Digibewust sinds kort verspreidt om kinderen te leren veilig te surfen, laat er geen misverstand over bestaan. Volgens Digibewust zijn ’de meeste muziek en films op internet illegale kopieën’ en ’wemelt het op de websites waar mensen muziek en films delen meestal van de virussen en spyware’.
(bron: Parool)
Het downloaden van software (programma’s) en uploaden van muziek en films is inderdaad niet toegestaan. Downloaden voor thuisgebruik dus gewoon wel. Een beetje jammer dat een dergelijk boekje, door de overheid gefinancierd, onvolledigheden bevat.
Lees verder op Iusmentis over de Thuiskopie.
Geef een reactie