MP3's en films downloaden in Nederland: legaal!

De propagandamachine van de muziekindustrie loopt al jaren gesmeerd. Het ene bericht na het andere bereikt ons via de pers waarin de suggestie wordt gewekt dat muziek of films downloaden illegaal is. Niets is minder waar!

Het downloaden van MP3’s, films en zelfs complete CD’s waar je niet voor hebt betaald is in Nederland toegestaan voor thuisgebruik. Een en ander is terug te lezen in de Auteurswet uit 1912:

Artikel 16b:
Als inbreuk op het auteursrecht [..] wordt niet beschouwd [..] de verveelvoudiging, welke beperkt blijft tot enkele exemplaren en uitsluitend dient tot eigen oefening, studie of gebruik van degene die de verveelvoudiging vervaardigt of tot het verveelvoudigen uitsluitend ten behoeve van zichzelf opdracht geeft.

Afgelopen zaterdag verscheen er een artikel in het Parool waarin wordt geschreven over de website “digibewust.nl“, voor zover ik heb na kunnen gaan onderdeel van de stichting Electronic Commerce Platform Nederland en gefinancierd door de overheid, die binnenkort een boekje doet laten verspreiden onder jongeren waar de volgende passages in zijn opgenomen:

’Onthoud dat het downloaden van muziek en films vanaf het internet meestal illegaal is’. Het Gezinsboekje bedwing het web! dat Digibewust sinds kort verspreidt om kinderen te leren veilig te surfen, laat er geen misverstand over bestaan. Volgens Digibewust zijn ’de meeste muziek en films op internet illegale kopieën’ en ’wemelt het op de websites waar mensen muziek en films delen meestal van de virussen en spyware’.
(bron: Parool)

Het downloaden van software (programma’s) en uploaden van muziek en films is inderdaad niet toegestaan. Downloaden voor thuisgebruik dus gewoon wel. Een beetje jammer dat een dergelijk boekje, door de overheid gefinancierd, onvolledigheden bevat.

Lees verder op Iusmentis over de Thuiskopie.

4 reacties op “MP3's en films downloaden in Nederland: legaal!”

 1. Op dit moment is het downloaden van films legaal, maar ik vraag mij af hoe lang het nog zal duren voordat ze het echt illegaal gaan maken.

 2. Disc

  punt is dat het niet helemaal correct is. De correcte juridische status van downloaden nu is: we weten het niet> Dat zit zo:

  In de zaak van Technodesign versus Brein oordeelde de rechter in haarlem dat downloaden legaal is – zonder verdere kwalificatie.

  In een hoger beroep in Amsterdam oordeelde de rechter dat de vraag of downloaden legaal is of niet, niet relevant is voor deze case. Technodesing kreeg alsnog op haar dak, maar de rechter maakte expliciet dat de juridische status van downloaden vooralsnog onduidelijk is.

  Pas als er een proefproces voor de Hoge Raad komt, weten we zeker wat de status van de huidige wetgeving is. Duidelijk is al wel dat nederland duidelijk uit de pas loopt met Europese regelgeving, die het auteursrecht een stuk beter beschermt.

 3. Frank

  Wellicht heeft de regering een overweging gemaakt in het aanpassen van de wet. Als de regering de auteursrechten via de wet beter zou gaan beschermen door kopieën voor thuisgebruik te verbieden, wordt deze activiteit in het illegale circuit geschoven.

  Te weinig mankracht om dit tegen te gaan. Sterker nog, het is nooit tegen te gaan. Wet aanpassen? Hoeveel manuren gaat daarin zitten?
  En hoeveel manuren gaan er zitten in het opsporen van de “criminelen/wetsovertreders” ? Als er al een pakkans is?
  Overigens is niet aan te tonen of een film/dvd’tje voor eigen gebruik wordt gekopieërd of niet.

  Kortom, het zou neerkomen op het over de balk smijten van belastinggelden. Wellicht dat de regering om deze reden besloten heeft de wet niet aan te passen, maar dat is slechts speculatie.

 4. Ik denk dat het nog wel een tijdje goed gaat. Aangezien het alweer 2013 is en volgens mij nog steeds legaal is.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *