Onderwijsrecht: In beroep bij het College van Beroep voor de Examens (COBEX)

Als er ergens wel eens fouten gemaakt worden die achteraf niet worden toegegeven, dan is het wel op universitaire en hogere onderwijsinstellingen. Fouten maken is menselijk en niet erg, ze niet toegeven in mijn ogen wel.

Tentamens en examens worden wel eens verkeerd nagekeken. Of in de communicatie na een tentamen gaat vanalles fout.

Als student heb je in Nederland een klachtrecht: je kunt in beroep gaan tegen (examen/tentamen)besluiten van onderwijsinstellingen bij de examencommissie en als je daar niet in het gelijk wordt gesteld, bij het College van Beroep voor de Examens die iedere instelling verplicht is aan te stellen. Maar hoe werkt een beroep bij de COBEX precies?

Aangezien er weinig over geschreven is op het internet, onderwijsrechtadvocaten zich lijken te verstoppen en zelf uitzoeken hoe het werkt juridisch lastig is, heb ik een bezwaarschrift-template geschreven voor iedereen die in beroep wil gaan tegen een besluit van een examencommissie. Hoewel het aanbeveling verdient om na een in jouw ogen onjuist genomen besluit, éérst contact te zoeken met de examencommissie van de opleiding zelf, kun je ook direct bezwaar aantekenen bij de COBEX.

Let op: dat moet binnen vier weken nadat het besluit is genomen. Wacht je te lang, dan vervalt daarmee je recht om in beroep te gaan. De exacte regels en procedures, alsmede het adres van de COBEX van jouw instelling, vind je als het goed is in de Studiegids of zijn op te vragen bij de Onderwijsbalie. Voor tips’n’tricks of korte vragen, kun je mij ook altijd een e-mail sturen. Interessante vragen kan ik vervolgens, geanonimiseerd en algemeen uitgewerkt, beantwoorden op mijn weblog.

Download nu de COBEX Bezwaarschrift Template

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *