'De wereld is geen regenboog'

Danny Mekić (1987) is expert op gebied van ict & internet runt een consultancybedrijf. Daarnaast geeft hij lezingen, is gastdocent op hogescholen en universiteiten, treedt regelmatig op in discussie- en actualiteiten programma´s op tv en de radio, is columnist, schrijver en jurist.

Van jongs af aan is hij geïnteresseerd in techniek en de computertaal. ´Technologie in de puurste vorm kan voor bijna al het analoge een alternatief vormen.´ Hij leerde zichzelf programmeren. Toen hij twaalf jaar was, begon hij als vrijwillige projectmedewerker bij internetprovider Het Net. Hij bouwde websites en internetapplicaties. Drie jaar later was zijn eigen programmeer- en adviesbedrijf een feit.

Jurist
Na 5 VWO ging hij van school om zich volledig op zijn bedrijf te kunnen storten. Een paar jaar later kwam hij via een colloquium doctum op de UvA terecht waar hij een studie Rechtsgeleerdheid startte. ´Dat is heel opbouwend geweest. Ik zie nu pas hoe erg ik een jurist ben. Ik probeer alles terug te brengen naar de basis, naar een zwart-wit situatie. De wereld is geen regenboog.´

Fontein
Ondanks dat Mekić in tweede instantie weer in de schoolbanken terecht kwam, is hij geen liefhebber van onderwijsprocessen. ´Ik hou wel van structuur maar niet van processen. Mijn hoofd is een fontein van gedachtesprongen. De rechtenstudie heeft me geleerd gestructureerd na te denken. Tegelijkertijd word je in schoolprocessen afgeleerd je te verwonderen. Verwondering, daar begint iedere vraag mee. Maar als de docent vraagt “Zijn er nog vragen?” bedoelt hij eigenlijk “Weten jullie welke antwoorden jullie moeten geven op het tentamen?”.´

Mekić volgde ook vakken bij de studies Communicatiewetenschappen, Psychologie, werd student-assistent op de faculteit Rechtsgeleerdheid, deed de opleiding tot peer-mediator bij het Centrum voor Conflicthantering in Haarlem en werkte parttime als paralegal gespecialiseerd in Informatierecht bij SOLV Advocaten.

Zijn kennis van het recht gebruikt hij als ondernemer. Hij is daarbij niet bang om van de begaande paden af te wijken. In zijn lezing belicht Mekić de manier waarop nieuwe vormen van ict het rechtssysteem volgens hem zullen beïnvloeden. De toekomst van de advocatuur neemt hij daarbij onder de loep.

Dit interview werd gepubliceerd in het Programmaboekje van het Jaarcongres van de Nederlandse Orde van Advocaten waar Danny een keynote lezing mocht geven.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *