Het Parool: Student wil ook niet weg van Oudemanhuispoort

Landelijke media beginnen in toenemende mate aandacht te besteden aan de misstanden op de Universiteit van Amsterdam inzake de huisvesting van de Faculteit der Rechtsgeleerdheid. Gisterenochtend ben ik geïnterviewd door een journalist van Het Parool, het volgende artikel is het resultaat.

Student wil ook niet weg van Oudemanhuispoort geschreven door Rob Rombouts

Na 25 hoogleraren en andere medewerkers van de juridische faculteit van de Universiteit van Amsterdam hebben nu ook studenten zich uitgesproken tegen plannen de rechtenfaculteit te verhuizen van de Oudemanhuispoort naar gebouw A van het Roeterseilandcomplex.

‘Enkele honderden’ studenten hebben inmiddels een open brief aan het college van bestuur ondertekend, zegt Danny Mekic’, voorzitter van de facultaire studentenraad.

Het gaat niet alleen om de emotionele band met het pittoreske gebouw met zijn monumentale poort, boekenstalletjes en binnenhof, dat sinds 1880 de faculteit herbergt. ‘Deze band is vanzelfsprekend wel aanwezig, dat ontkennen wij niet. Zij maakt ons echter niet, zoals boze tongen beweren, mordicus tegen welke verhuizing dan ook. Onze verbazing en ontsteltenis over de verhuisplannen van de faculteit komt door het schrijnende gebrek aan argumentatie vóór deze specifieke verhuizing,’ aldus de brief.

De noodzaak van een verhuizing is niet aangetoond, zegt Mekic’. ”Er ís geen ruimte probleem. Veertig procent van de ruimte wordt gebruikt door andere faculteiten zoals geesteswetenschappen. Volgens het college van bestuur is verhuizen naar Roeterseiland wenselijk omdat dan beter kan worden samengewerkt met de faculteit economie. Maar als rechtenstudenten al een tweede studie nemen, is dat meestal niet economie maar geesteswetenschappen.”

Volgens de hoogleraren gaat met de verhuizing het beeldmerk van de faculteit verloren. ‘Generaties studenten hebben hun keuze voor een rechtenstudie mede laten bepalen door deze unieke locatie’, schreven ze twee weken geleden. Marco Loos, hoogleraar privaatrecht zei toen: ”Het zou kunnen dat studenten nu sneller voor de Vrije Universiteit kiezen, omdat het qua locatie niet meer uitmaakt. De kwaliteit van de universiteiten is vergelijkbaar. Wij verliezen ons unique selling point.”

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *