Zorg dat je databaseserver voldoende verbindingen kan verwerken

Ik ontving zojuist de nieuwsbrief van de webwinkel MP3Speler.nl, een prima partij waar ik meermaals met veel plezier een bestelling heb geplaatst. Ik ontvang de nieuwsbrief alleen op een oud Interlize.NET-adres, mijn bedrijf dat zoals je misschien wel weet, bijna twee jaar geleden is verder gegaan onder de naam Domeinbalie.nl.

Onderaan de nieuwsbrief, die daarmee voldoet aan een vereiste zoals vastgesteld in de regels om consumenten in Nederland e-mailings te mogen sturen, staat een link om je uit te schrijven van de nieuwsbrief. Ik kies hiervoor zodat ik me vervolgens onder het juiste e-mailadres aan kan melden. Helaas kreeg ik de volgende melding op me afgevuurd:

We were unable to connect to the database. Please check with your system administrator to make sure there are no problems with the database server. The error we received was: Too many connections

Juist ja. De databaseserver, dat is een machine met software waar in grote databanken de gegevens opgeslagen worden, is overbelast. Dat maakt het voor mij dus onmogelijk om me af te melden voor de nieuwsbrief, laat staan me aan te melden op het juiste adres voor de nieuwsbrief. Bij het ontwerpen van websites en geavanceerde online applicaties wordt vaak vergeten voldoende capaciteit in te ruimen om de databasebewerkingen op piekmomenten óók plaats kunnen vinden. En dat terwijl hardware de afgelopen jaren flink in prijs is verlaagd, en daarnaast vele tientallen programma’s ontwikkeld zijn waarmee je simpel de capaciteit van je servers kunt vergroten. Het is niet meer nodig om vele duizenden euro’s uit te geven om de piekmomenten op te kunnen vangen.

En dat is juist een manier waarop je je kunt onderscheiden van je concurrenten. Vandaag de dag doet de gemiddelde Nederlandse consument vele malen online zaken op zo’n dag als vandaag. En laat het nou geregeld voorkomen dat dit soort foutmeldingen de revue passeren. Wees de goede concurrent en zorg dat foutmeldingen ver uit het zicht van je welwillende klant blijven!

MP3Speler wil ik gratis adviseren, als ik in de toekomst de nieuwsbrief mag blijven ontvangen op mijn nieuwe e-mailadres! :-)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *