Career Event

Hoewel Danny Mekic’ pas 23 is, behoort hij tot de grote jongens in de Nederlandse internetindustrie. In 2009 werd hij tot succesvolste jonge ondernemer van het jaar uitgeroepen, en deze week spreekt hij op het Careerevent.
“Ik vind het lastig om over mezelf te praten”, bekent Danny Mekic’. “Maar van zo’n workshop word ik blij”, verwijst hij naar het evenement.  “Ik mag in driekwartier mijn verhaal over ondernemerschap en carrière vertellen, en dat kan anderen enorm helpen. Voor het volgen van je passie is vooral lef nodig, en daar kan dit evenement voor zorgen.”
Dat Mekic’ zijn voldoening uit het helpen van andere mensen zou halen, zat er al vroeg in. Op 10-jarige leeftijd ging hij vrijwilligerswerk verrichten voor Stichting Impuls, die kinderen wil stimuleren. “Veel jongeren hebben moeite met het vinden van een passie, en krijgen op school niet de juiste prikkels. Impuls deed van alles met die kinderen: van bloemschikken computerlessen. Dat vond ik prachtig. Ik had een lastige thuissituatie met een hardwerkende vader en een arbeidsongeschikte moeder, en vond door dit werk de afleiding die ik nodig had.”
Het duurde niet heel lang voordat Mekic’ zich op de computer ging toeleggen. Op 12-jarige leeftijd schreef hij internetprovider HetNet aan. Hij begon als vrijwilliger, maar zijn ster was rijzende.
“Op een gegeven moment, ik was toen veertien, kon ik sommige problemen sneller oplossen dan hun technici. Toen vroegen ze mij of ze me niet konden inhuren.” Lachend zegt hij: “dat was een openbaring. Ik deed wat ik leuk vond, en daar bleek ik geld mee te kunnen verdienen. Dat was niet zomaar vijf gulden per uur of zo, het ging voor een 14-jarige om astronomische bedragen.”
Het bleek de opmaat tot zijn eigen bedrijf. Daarmee biedt hij internetdiensten en advies aan zeer uiteenlopende bedrijven. “Als adviseur krijg ik te maken met zorgen over de toekomst. Laatst moest ik een kantoor helpen dat in korte tijd heel veel klanten zag vertrekken. Achteraf bleek dat een online applicatie maar half werkte en geen foutmelding gaf. Klanten gingen weg, maar niemand vroeg ze wat de reden was. Toen hebben we een brainstormsessie met vertrokken klanten georganiseerd. En het werkte: klanten kwamen terug. Jouw hulp heeft daar dan aan bijgedragen –  leuker kun je het bijna niet krijgen.”
Mekic’ had het geluk dat hij op jonge leeftijd ontdekte hoe hij geld kon verdienen met dingen die hij leuk vindt. Maar voor anderen is dat lastiger, zo merkt hij. “Ik besefte pas bij mijn eerste factuur dat ik aan het ondernemen was. Daarvoor was niet met geld bezig, ik gaf ook niets uit. Ik woonde thuis, had een fiets, mijn ouders betaalden de schoolrekening zorgden voor eten. En ineens vroeg een opdrachtgever om een factuur, waarvan ik niet eens wist hoe die eruit zag. Andere mensen worstelen daar veel meer mee. Ze weten heel goed wat ze leuk vinden, maar niet hoe ze er geld mee kunnen verdienen. Ik vind het leuk om daarin te helpen. Met veel plezier verzorg ik workshops en seminars, en geef ik lezingen en gastcolleges. Wat is er mooier dan andere mensen energie geven?”
Dit artikel is gepubliceerd in Sp!ts

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *