Vraag aan de Onafhankelijke Post en Telecommunicatie Autoriteit: Mag dit allemaal wel???, met die vraag eindigde Mutsaerts zijn artikel op Geenstijl.nl waarin wordt beschreven hoe de Socialistische Partij (SP) oud-leden een e-mail heeft gestuurd waarin, kortgezegd, wordt gevraagd om opnieuw lid te worden. De OPTA is gesloten op zondag, en daarom geef ik nu graag alvast het antwoord: nee, dat mag niet.
De Telecommunicatiewet (afgekort met ‘Tw’) is erg helder: artikel 11.7 lid 1 bepaalt dat het verzenden van..
elektronische berichten .. uitsluitend [is] toegestaan, mits de verzender kan aantonen dat de desbetreffende abonnee daarvoor voorafgaand toestemming heeft verleend.
Met andere woorden: het als organisatie verzenden van elektronische berichten, zoals e-mails, is alleen toegestaan, mits daarvoor toestemming is verleend. Er wordt een uitzondering vermeld in artikel 11.7 lid 2 voor (bestaande) klanten/leden van organisaties.
Bestaande klanten/leden, ja. Dat betekent dat wanneer je je afmeldt als klant/relatie, daarmee geen aanspraak meer gemaakt kan worden op dit artikel, zéker niet als je afmelding -zoals in het geval van de meeste ontvangers van dit bericht- heeft plaatsgevonden. Ook een in het verleden gegeven toestemming lijkt me, hoewel ik daar geen rechterlijke uitspraken over heb kunnen vinden, ingetrokken te worden bij een afmelding als lid van een vereniging; je geeft daarmee aan niet langer verbonden te willen zijn met de vereniging.
Daarnaast wordt er in het e-mailbericht geen mogelijkheid geboden om je gegevens uit de databank van de SP te verwijderen, iets wat -ondanks dat ze vermelden dat het een éénmalige e-mailing is, want dat onderscheid wordt niet gemaakt in de wet- wel verplicht is (art. 11.7 Tw lid 2):
hem bij elke overgebrachte communicatie de mogelijkheid wordt geboden om [..] verzet aan te tekenen tegen het verder gebruik van zijn elektronische contactgegevens.
Wie dient een handhavingsverzoek in bij de OPTA?
Geef een reactie