Enisa, het Europese agentschap voor informatiebeveiliging, wil dat politie en justitie meer mogelijkheden krijgen om zogenaamde botnets aan te pakken. Via ‘witte wormen’ zou de politie dan de techniek om botnets te creëren tegen de criminelen kunnen gebruiken om de netwerken juist weer onschadelijk te maken.
Een botnet is een netwerk van computers die besmet zijn met malware, waardoor de beheerder van het botnet controle heeft over al deze computers. De eigenaar van de computer heeft zelf vaak niet door dat zijn computer besmet is en onderdeel uitmaakt van een zo’n netwerk. Het botnet kan bijvoorbeeld gebruikt worden om spam te versturen, een aanval uit te voeren op een bepaalde site om die plat te leggen of een andere vorm van internetcriminaliteit.Om een botnet te creëren wordt vaak gebruik gemaakt van een computerworm. Dit is een programma dat computers besmet en zich daarna probeert te vermenigvuldigen via het internet of een ander computernetwerk om op die manier zoveel mogelijk andere computers te besmetten. Een bekend botnet dat afgelopen jaar is opgerold is het Bredolab-netwerk dat meer dan 30 miljoen computers had besmet.
Om de botnets te bestrijden wil Enisa dat politie nu zelf computerwormen mag gaan gebruiken. Deze zogeheten ‘witte wormen’ zouden dan door politie kunnen worden ingezet om besmette computers binnen te dringen en deze weer schoon te maken. Op dit moment mag de politie deze wormen niet gebruiken, omdat ze zich dan schuldig zouden maken aan computervredebreuk.
Over dit onderwerp sprak ik met het NOS Journaal (vanaf 6:50):
Ook sprak ik afgelopen woensdag over dit plan met NOS Headlines-verslaggever Arno Leblanc:
Geef een reactie