Facebook beperkt gratis mogelijkheden voor ondernemers

De Facebook Timeline laat steeds minder vaak ‘sociale’ berichten zien, van vrienden, collega’s en/of bedrijven waar je ‘fan’ van bent. Wil je je bericht of boodschap onverminderd vaak laten vertonen door Facebook? Dan moet je betalen. Internetexpert Danny Mekic’: “Je zult steeds vaker, steeds meer en op steeds meer verschillende socialmedia-platformen advertenties vinden.”

Door Lenneke Arts

Minder bereik via Facebook
Maar het wordt lastiger je fans of vrienden kosteloos te bereiken via Facebook. Elk bericht dat je deelt op je pagina, verschijnt namelijk bij steeds meer minder mensen in hun Timeline. Multidisciplinaire internetexpert Danny Mekic’: “Dat is niet omdat Facebook dat zo heeft bedacht, maar omdat steeds meer bedrijven gesponsorde berichten plaatsen via Facebook. Eerst was de linkerkant van de pagina de navigatiekolom, de rechterkant was bestemd voor advertenties. En het midden, dát was voor echte berichten. Maar sinds een tijdje kunnen bedrijven dus ook advertenties in het midden plaatsen of een gesponsord bericht kopen, waarbij aan vrienden van je fans jóuw pagina als suggestie wordt gegeven. Daardoor is er voor de echte berichten steeds minder plek. Facebook kán gewoon niet meer alle berichten plaatsen. En wil je er tóch verzekerd van zijn dat al je vrienden of fans je bericht zien in hun middelste kader, dan moet je daar sinds kort voor betalen.”

‘Gebruik nieuwe functie Facebook met mate’
Enerzijds vindt Mekic’ het positief dat je als ondernemer nu invloed kunt uitoefenen welk bericht in ieder geval bij al hun vrienden of fans te zien is. “Als je een belangrijk bericht wil delen met je klanten of een nieuwtje plaatst dat ze móeten lezen, kun je er via betaling voor zorgen dat het ook bij iedereen terecht komt.” Wel adviseert de ondernemer op te passen met de hoeveelheid berichten die je via deze betaalde weg aanbiedt. “Er zit een verschil tussen één en drie keer per dag een bericht op die manier versturen. Doe je het te vaak, dan loop je het risico dat je fans of vrienden zich gaan irriteren of erger nog: je pagina unliken of je gaan ontvrienden.” Mekic’ adviseert daarom om de publieke opinie over deze manier van adverteren in de gaten te houden. “Er zou weleens een tegenbeweging kunnen ontstaan. Niet gek: Facebook is groot geworden door het sociale aspect van het platform. Ik heb niks tegen gespam, maar ik wil de kéuze hebben of ik reclameboodschappen tussen de berichten van mijn vrienden zie.”

Hoe duur is het?
Het bedrag dat je moet betalen om je bericht op de Timeline van al je vrienden of fans te plaatsen, hangt af van het aantal mensen dat je pagina liken of het aantal vrienden dat je hebt. “De rekensom die daarbij hoort, is niet duidelijk, maar het bedrag valt mee,” zegt Mekic’. “Het is in ieder geval goedkoper dan het plaatsen van een advertentie. Dat kan ook niet anders, want je bereikt alleen de mensen die je al in je netwerk hebt. Met een advertentie kun je mensen uit je doelgroep bereiken waar je niet eerder contact mee had.”

‘Steeds vaker betalen voor social media’
Facebook is niet het enige social media platform dat ondernemers laat betalen voor zakelijk inzet. Ook Twitter biedt ondernemers sinds een jaar de mogelijkheid mensen te bereiken tegen een vergoeding. Zo verschijnt een gesponsord account bovengemiddeld vaak als zoekresultaat of als volgsuggestie en komt een gesponsord bericht automatisch in de tijdlijn van mensen waar je níet mee bevriend bent. “Je zult steeds vaker, steeds meer en via steeds meer verschíllendesocial media platformen gesponsorde berichten vinden. De reden is dat deze sociale sites meer inkomsten zoeken en geen andere manier weten om dit voor elkaar te krijgen,” aldus Mekic’. De ondernemer weet wel een oplossing om dat beter te doen. “Facebook heeft zóveel informatie over zóveel mensen. Waarom gaat het platform geen mensen koppelen, hen niet aan een liefdesrelatie helpen? En geef een koppel op hun eerste date de suggestie te eten bij het favoriete restaurant van hun Facebook-vrienden. Ideaal toch? Ik denk dat Facebook reclame veel persoonlijker moet maken. De juiste reclame, voor de juiste persoon, op het juiste moment én op basis van wetenschappelijke inzichten. Dan wíllen mensen advertenties zien en blijft het voor ondernemers een interessant medium om op te adverteren.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *