Niet online willen zijn ‘omdat de buurman dat ook is’

Bedrijven die online willen ondernemen, moeten van tevoren vooral een heel duidelijk doel hebben. Hoe enthousiast NewTeam-partner Danny Mekić ook is over online ondernemen, bedrijven moeten er niet te snel resultaat van verwachten.

Sommige ondernemers worden alleen op internet actief, omdat de concurrent dat ook is. “Dan wordt het middel het doel, maar dan zal je niet slagen”, zegt hij.

Doel
Een ondernemer moet van tevoren heel goed weten wat hij wil bereiken met een site, campagne of bedrijvenpagina op een sociaalnetwerksite.
Sociaalnetwerksites kunnen onder meer gebruikt worden voor het beantwoorden van vragen, het vinden van klanten en het inspelen op hun wensen.

Geschikt platform
Als het doel duidelijk is, kan een bedrijf ook makkelijker bepalen welk platform geschikt is voor zijn boodschap. “Welk platform je moet kiezen, hangt helemaal af van je doel en doelgroep”, legt hij uit. Zo is Pinterest interessant voor modebedrijven, omdat meer dan de helft van de actieve gebruikers vrouw is.

Toch moeten ondernemers niet te veel in hokjes denken. Het is een groot misverstand dat alleen jonge potentiële klanten internetten via tablets en smartphones.
Het gebruik van mobiel internet groeit het snelst onder mensen tussen de 65 en 75 jaar. “En daar zijn nu nog weinig aanbieders voor.” Omdat die groep relatief snel groter wordt, ziet hij daar een grote kans voor bedrijven.

Afhankelijk
Ondernemers moeten wel oppassen wat er met hun gegevens gebeurt. En dan gaat het niet alleen om de beveiliging van gegevens. Als een bedrijf bijvoorbeeld een netwerk van klanten opbouwt op Facebook, dan zijn die gegevens niet van de onderneming zelf. Als Facebook ooit wordt opgeheven, raken bedrijven die waardevolle gegevens kwijt.

Het is volgens Mekić dan ook verstandig om niet afhankelijk te worden van één platform. “Want ze volgen elkaar nu sneller op dan ooit.”
Slimmer is het om uit te zoeken wat de belangrijkste nichepagina’s in de eigen branche zijn. “Investeer een middag om die pagina’s te vinden en vraag of ze naar je willen linken.” Dat levert dan weer specifieke geïnteresseerde bezoekers op je pagina op.

Dagelijks
Om online succesvol te zijn, moet een ondernemer er langere tijd, dagelijks mee bezig zijn. En dat is een kwestie van dingen uitproberen. Hij geeft ondernemers de tip om zogenoemde A/B-testen te doen. Een bedrijf kan twee versies van een website, advertentie of bestelknop maken en dan testen wat beter aanslaat.
En budget hoeft niet per se een probleem te zijn als concurrenten samenwerken met het opzetten van een internetcampagne. Bovendien zijn er ook veel gratis diensten. “Betaal niet te snel voor iets”, tipt Mekić.

Het beste voorbeeld van de online ondernemer is Mekić misschien wel zelf. Hij pendelt met een accu waar zijn laptop en smartphone het 30 uur mee kunnen doen, heeft een online handtekening en betaalt een postbedrijf om zijn brieven op de bus te doen. “Ik heb zelf eigenlijk niet echt een kantoor”, geeft hij lachend toe.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *