Dier en schade: aansprakelijkheid voor dierenbezitters

Dierenbezitters zijn aansprakelijk voor de schade die hun dieren veroorzaken. Dat geldt zowel voor schade aan andere dieren als aan potten, vazen en andere voor vergoeding in aanmerking komende schade. Dit laatste omvat natuurlijk ook een vergoeding voor de ziektekosten in het geval dat het dier zicht vergrijpt aan een mens.

Van belang is artikel 6:179 van het Burgerlijk Wetboek. Dit artikel zegt dat de eigenaar van een dier aansprakelijk is voor de (eigen*) gedragingen van het dier, tenzij aansprakelijkheid had ontbroken als de eigenaar de gedraging in zijn of haar macht had gehad.

Een voorbeeld die ik in de rechtspraak ben tegengekomen was een invalide vrouw in een rolstoel met een hond. Ze werd overvallen (overvaller had een mes) en de hond had (uit eigen beweging) de overvaller aangevallen.

Als de mevrouw in de rolstoel de gedraging van de hond onder controle had gehad in die situatie, dan had aansprakelijkheid ontbroken omdat er sprake was van noodweer dan wel noodweer-exces. In dit geval (de hond viel aan uit eigen energie) ontbreekt dus ook de aansprakelijkheid.

Maar als jouw hond uit eigen energie de tuinierende buurvrouw aanvalt dan is dat, wanneer je de gedraging onder controle had gehad, natuurlijk hartstikke onrechtmatig geweest. Dan is risicoaansprakelijkheid van de dierenbezitter voor de eigen gedraging van het dier per definitie gegeven, aangezien er geen schulduitsluitings- of rechtvaardigingsgrond aanwezig was als je de gedraging van het dier wèl onder controle had gehad: niemand heeft natuurlijk het recht om de buurvrouw die de bloemetjes water geeft, aan te laten vallen door een hond of ander dier.

*Dat het artikel 6:179 BW uitsluitend van toepassing is op gedragingen uit eigen energie van het dier, is bepaald in het Gedreven Kuddekoe-arrest.

6 reacties op “Dier en schade: aansprakelijkheid voor dierenbezitters”

 1. Kees Luising

  IK heb een vraag. Wie is aansprakelijk als ik als Stichting een hond tijdelijk plaats bij een zg pleeggezin?
  Is er een dekking bv obv de WA verzekering van het pleeggezin.
  Het pleeggezin is bezitter ,geen eigenaar.
  De hond is eigendom van een spaans asiel

 2. Kees Luising

  IK heb een vraag. Wie is aansprakelijk als ik als Stichting een hond tijdelijk plaats bij een zg pleeggezin?
  Is er een dekking bv obv de WA verzekering van het pleeggezin.
  Het pleeggezin is bezitter ,geen eigenaar.
  De hond is eigendom van een spaans asiel

 3. Ik heb een vraag omtrent de kosten van de inzet van hulpdiensten na een ongeval met een paard. Het dier schrok en is samen met de beriijder in een kanaal terechtgekomen, waarna het paard is verdronken. Worden de kosten van de ingezette hulpdiensten (politie, brandweer, ambulance) verhaald op de eigenaar van het paard?

  In welke wetgving kan ik informatie terugvinden over dit onderwerp.

 4. Ik heb een vraag omtrent de kosten van de inzet van hulpdiensten na een ongeval met een paard. Het dier schrok en is samen met de beriijder in een kanaal terechtgekomen, waarna het paard is verdronken. Worden de kosten van de ingezette hulpdiensten (politie, brandweer, ambulance) verhaald op de eigenaar van het paard?

  In welke wetgving kan ik informatie terugvinden over dit onderwerp.

 5. Dick Metselaar

  Ook ik heb een vraag. Als ik kom te vallen bij het passeren van een tuinhek waarachter een hond zit die bij het zien van mij en mijn hond plotseling uitvaltiaar mij en mijn eigen hond en tegen het (overigens gesloten) tuinhek aan springt. Dit gebeurt op enkele centimeters van waar ik met mijn hond loopt. Doordat hij opzij springt, kom ik ongelukkig te vallen en breek mijn knieschijf en val ik mijn bril kapot.
  Is deze schade op basis van art. 6.179 BW te verhalen op de eigenaar van de hond. Die overigens zei te weten dat zijn hond dit gedrag vaker vertoont.

 6. Dick Metselaar

  Ik heb een vraag gesteld en krijg de melding dat het lijkt alsof ik die vraag al eerder heb gesteld,

  Waarom heb ik dan nog geen antwoord gekregen?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *