Zelfsturende wasmachines en online je kind opvoeden: online trends voor ondernemers

Multidisciplinaire internetexpert en jonge ondernemer Danny Mekic’ is een van de sprekers op de Week van de Ondernemer én te gast in de MKBuzz, die voor de hoofdingang van het Beatrixtheater staat om het verhaal over ondernemerschap te vertellen áán en te horen ván de bezoekers van het grote ondernemersevenement.

Door Lenneke Arts

‘Ondernemers onderschatten online’
Mekic’ deelt het verhaal over ondernemerschap, en over de manier waarop ondernemers internet slim kunnen inzetten. Op dit moment onderschatten ze social media en online ondernemen, volgens de expert. “Ze benaderen internet als iets dat heel makkelijk moet zijn, waardoor ze het ook weer overschatten: ze vergeten er doelstellingen aan te koppelen en doen maar wat.”

Verkeerd gebruik Twitter
Dat de stijging van het aantal Twitter- en Facebookaccounts begint af te zwakken, vindt Mekic’ logisch verklaarbaar. “Dat gebeurt altijd met verschijnselen die gemeengoed beginnen te worden. Als het nieuw is, wil iedereen erbij horen. Maar de mensen die er als eerste bij wilden zijn, weten nu wel wat het is en gebruiken hun account niet meer.” Mekic’ ziet Twitter vooral als een persoonlijk kanaal. “Hoewel veel ondernemers het liefst zouden hebben dat medewerkers Twitter gebruiken om de commerciële boodschap van hun bedrijf te verkondigen. Doe dat niet, gebruik Twitter als manier om de mens achter je onderneming te laten zien!”

Betaalde socialmediamodellen
De internetexpert ziet nog een andere ontwikkeling op het gebied van social media: de trend dat social media steeds vaker betaalde functies introduceren. “Ze stappen over op nieuwe verdienmodellen, zoals Facebook geld gaat vragen voor het versturen van boodschappen naar mensen met wie je niet bevriend bent. En de ontwikkeling die dáár weer op volgt, is dat gebruikers op zoek gaan naar nieuwe, gratis platformen. Daardoor volgen sociale netwerken elkaar in korte tijd op.”

Baby’s grootbrengen met iPads
Wegblijven van dit soort ontwikkelingen, volgens Mekic’ is dat onmogelijk voor ondernemers. “Die ontwikkelingen gaan gewoon door, je kunt er niet onderuit. We voeden baby’s nou eenmaal niet meer op met kleurpotloden; dat doen we voortaan met iPads. En de wasmachines van de toekomst, zullen met de komst van 4g internet zelfsturend gaan worden.”

‘Offline en online worden één’
De offline en online wereld gaan versmelten, verwacht de expert. Mekic’: “Deze twee werelden werken nu nog niet goed met elkaar samen. Ondernemers vinden het soms nog lastig om ze aan elkaar te koppelen, ook al zijn er steeds meer mogelijkheden en experimenten. Vergaderen via een Google Hangout, een interactieve tour maken door een fysiek winkelcentrum.” Mekic’ verwacht níet dat de online wereld de offline wereld gaat overnemen. “Kijk maar eens rond hier op de Week van de Ondernemer. In vier dagen tijd, komen tienduizend ondernemers samen. Ze hebben stuk voor stuk een bedrijf of een beginnend bedrijf en willen daar ook offline over praten en mee aan de slag gaan. Ik denk ook niet dat alles volledig online moet zijn, dat mensen op een dag hun huis niet meer uitkomen omdat alles online is. Maar maak online wél tot een onderdeel van je strategie. Kijk hoe je de online wereld aan je offline wereld kunt toevoegen.”

Dit artikel verscheen op de website van MKB Service Desk.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *