,

'Pagina 10 van Google is ook interessant'

Dat Google misschien gaat schrappen in zijn zoekresultaten biedt ook mogelijkheden. ,,We moeten opnieuw uitvinden hoe we omgaan met onze digitale bronnen. Nu toets je iets in en vind je wat je zoekt, maar je realiseert je niet dat het niet allemaal even relevant is. Mensen moeten er ook aan wennen dat je niet alles direct op de eerste pagina van Google vindt. Op pagina 3 tot 10 staat ook interessante informatie”, zegt internetdeskundige Danny Mekic’.

Door Laurens Scholten (ANP), gepubliceerd in diverse Nederlandse kranten

In de afgelopen dagen hebben duizenden mensen Google gevraagd om informatie over hen te verwijderen uit de zoekresultaten. Zo wil een politicus berichten over zijn wangedrag gewist hebben, een pedofiel wil af van informatie over een veroordeling. Dat deden ze na een uitspraak van het Europees Hof van Justitie. Dat vindt dat mensen het recht hebben om te worden vergeten. Google kan daarom worden verplicht om links naar websites met gevoelige informatie te verwijderen uit de zoekresultaten.

Mekic’ had liever een andere oplossing gezien. ,,Je kunt een middenweg nemen, namelijk dat je de volgorde van de zoekresultaten aanpast. Niet-relevante artikelen staan dan lager. Volgens mij is de volgorde van de zoekresultaten schadelijker dan het linken zelf. Pagina 1 is schadelijker dan pagina 15.”

Paar keer klikken

In dat geval kan iedereen de informatie nog gewoon vinden, maar moeten ze soms een paar keer klikken. ,,Het internet moet doorzoekbaar zijn. Het kan niet zo zijn dat mensen informatie niet kunnen vinden, terwijl iets wel gebeurd is. Bovendien, als je informatie weghaalt uit Google verdwijnt het niet van het internet.”

Om niet-relevante sites lager te zetten, zoals Mekic’ suggereert, moet Google zijn formule veranderen. Met die formule rekent de zoekmachine uit welke sites belangrijker zijn en dus bovenaan horen te verschijnen. ,,Dat betekent dat Google beïnvloedt hoe we informatie kunnen vinden. Maar dat doen ze nu ook al, wij weten alleen niet hoe. Als ik jouw naam invoer, ga ik er automatisch van uit dat wat ik vind het meest relevant is.”

Wisverzoeken

Google moet de komende tijd alle duizenden wisverzoeken beoordelen. Waar Mekic’ bezorgd over is: stel dat Google ten onrechte resultaten verwijdert. ,,Ook criminelen kunnen vragen om zoekresultaten te wissen, zodat ze zich beter kunnen voordoen dan ze zijn. Politici willen misschien dingen uit de publiciteit houden. Soms glipt er iemand doorheen die zijn links onterecht wel verwijderd krijgt.”

In dat geval krijgt iemand een recht dat hij eigenlijk niet heeft. ,,Daar kom je als burger niet achter, en je kunt niet naar de rechter stappen om Google te dwingen toch te publiceren. Je weet niet wat er is gewist.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *