“We moeten onszelf steeds opnieuw uitvinden”

Danny Mekic’ (28 pas) richtte op 15-jarige leeftijd al zijn eerste bedrijf op. Hij werkt nu vanuit zijn bedrijf NewTeam als multidisciplinaire expert voor non-profit organisaties, onderwijsinstellingen, overheden en commerciële organisaties. Naast zijn vaste werkzaamheden is hij regelmatig te zien in de media. Toch was ‘Vlinder in de boksring’ voor de Amsterdammer geen ‘business as usual’. “Sowieso ben ik zelf ook altijd op zoek naar inspiratie en nieuwe uitdagingen. Maar ik heb ook echt genoten van de persoonlijke verhalen en de open, intieme sfeer in die boksring.”

Verbinding

“We begonnen met een voorstelrondje waarbij iedereen kon vertellen waar hij of zij mee bezig was. Daar hebben we eigenlijk de hele bijeenkomst aan gewijd. Mede omdat de groep zo snel verbinding met elkaar maakte, vielen alle verschillen in leeftijd en functies weg en was er geen hiërarchie. Iedereen reageerde op elkaar en zette elkaar aan het denken. De mensen luisterden écht naar elkaar, gaven feedback en wisselden tips, ervaringen en adviezen uit. Ja, het was een hele bijzondere ontmoeting waar denk ik ook alle aanwezigen wel iets van hebben meegenomen in hun werk of privéleven.”

“Wat wel duidelijk werd in Noordwijk is dat we toch in een ander tijdperk terecht zijn gekomen. Het bestaande wordt vervangen. Is het niet door onszelf, dan is het wel door anderen in de organisatie of door start-ups. We moeten onszelf allemaal opnieuw uitvinden om vervolgens te kunnen bedenken hoe de organisaties waar we voor werken er over een paar jaar uit komen te zien. Juist mensen die in de top van grote organisaties werkzaam zijn en veel moeten sturen, hebben of krijgen te weinig ruimte om inspiratie op te doen, om zichzelf opnieuw uit te vinden.”

Verandering

“We worden steeds jonger afgeleverd vanuit het onderwijs en moeten steeds langer door met onze opgedane kennis in een door technologie steeds sneller veranderende wereld. Maar we hebben nog geen antwoord op de vraag hoe we onszelf tussentijds gaan updaten. We zijn weliswaar gemaakt om te veranderen – dat is evolutie – maar dan wel langzaam. En het gaat om ons heen nu zó snel, dat we het allemaal nauwelijks kunnen bijhouden. Verandering is ons gaan leiden en we moeten leren hoe we daarmee om moeten gaan. Dat stond ook centraal in Noordwijk, al stonden de meesten er wel positief in. Dat is wel belangrijk in moeilijke tijden, maar dat kun je ook stimuleren door positieve, inspirerende mensen om je heen te verzamelen.”

“Gewoon even tijd nemen om na te denken over jezelf, je werk en je leven; dat is wat er eigenlijk ontstond tijdens ‘Vlinder in de boksring’. Ik kan me voorstellen dat iedereen wel eens denkt dat-ie er alleen voor staat. Maar dit gesprek maakte duidelijk dat er heel veel gelijkgestemden zijn”, aldus Mekic’ die door een aangeboren groot hart zelf een tijdje niet mocht sporten. “Nu gelukkig weer wel. Ik was geen lid van een vereniging, maar ging vroeger wel veel banen trekken. Sinds en paar weken sport ik weer en doe ik vooral aan cardio. Het fijne aan sporten is, dat je je lichaam en geest in zo’n modus kunt brengen dat de rest van de wereld even weg is.”

Danny Mekic’ werd in 2009 uitgeroepen tot meest succesvolle jonge ondernemer van Nederland. Naast het runnen van zijn bedrijven is hij actief als docent in het HBO en WO, mediator, boardroom consultant, investeerder, jurist, regelmatig te gast op radio en televisie en veelgevraagde spreker. Zijn werk bracht hem afgelopen jaar naar meer dan 12 landen. Hij schrijft ook columns en opiniestukken voor verschillende media. Op verzoek van Radio 1, Tros in Bedrijf, schreef hij in september 2013 een column over de hiërarchische crisis. Het was deze column die Pieter van den Hoogenband deed besluiten Mekic’ uit te nodigen voor bijeenkomsten van de Topsport Community.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *