"Telefoon gestolen? Bel dan 112"

RTL Nieuws meldt vandaag dat een speciaal team van de Politie in Amsterdam op klopjacht gaat als er morgen tijdens de Canal Parade telefoons worden gestolen.

Om het speciale team aan het werk te zetten moet je met een telefoon van iemand anders 112 bellen en je inloggegevens afstaan van bijvoorbeeld je iCloud, of andere speciale software* waarmee je telefoon getraceerd kan worden. Tech-verslaggever Merijn Doggen is daar niet enthousiast over: “Je moet nooit je code aan iemand anders geven natuurlijk”.

Volgens mij moet je dat in dit geval juist wél doen: het gaat immers om je telefoon die gestolen is en het is niet handig om zélf achter je telefoon aan te gaan: daar hebben we de Politie voor, die we ook de sleutels van ons huis zouden geven als daar een inbreker rondloopt. Als je zeker wilt weten dat de Politie vervolgens niet bij andere gegevens kan, moet je er voor zorgen dat je iCloud nergens anders voor gebruikt dan voor de Find my iPhone-functionaliteit. Voor het synchroniseren van data met de cloud is bijvoorbeeld het veel veiligere SpiderOak beschikbaar.

Wat deze nieuwe mogelijkheid van opsporing wél blootlegt, is dat er

  1. nieuw beleid en toezicht nodig is op dit soort werkzaamheden van de Politie (om te voorkomen dat andere informatie uit je iCloud-account wordt bekeken);
  2. het wenselijk is als bedrijven als Apple een systeem ontwikkelen waarbij je mensen (in dit geval de Politie) alleen toegang kunt geven tot de locatie van je telefoon (en niet direct al je bestanden en contactpersonen), en
  3. dat diezelfde bedrijven als Apple een systeem moeten ontwikkelen waarbij je kunt zien wanneer er op je account is ingelogd en wat er vervolgens is gebeurd.

Natuurlijk moet je nadat je telefoon (niet) terug is gevonden het wachtwoord van je account veranderen zodat de Politie-medewerker niet meer bij je account kan.

* Voor Android-telefoons is Locate my Droid beschikbaar

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *