Belfraude door onbekende buitenlandse telefoonnummers

Bij Kassa sprak Danny Mekic’ met Brecht van Hulten over mysterieuze bellers uit het buitenland die binnenlandse telefoongebruikers op kosten jagen. Vanuit landen in Afrika, Zuid- en Oost-Europa brengen zij een verbinding tot stand met Nederlandse telefoongebruikers, waarvoor flinke bedragen in rekening gebracht worden.

Wangirifraude

Volgens Danny kan hier een aantal dingen aan de hand zijn. Een eerste mogelijkheid is de steeds vaker voorkomende Wangirifraude. Buitenlandse nummers laten de telefoon één keer overgaan en wachten dan tot er teruggebeld wordt. Bij terugbellen hoort de beller dan de telefoon overgaan, terwijl in werkelijkheid de verbinding al tot stand is gebracht met een peperduur betaalnummer in, bijvoorbeeld, Zimbabwe. Vervolgens klinkt het alsof de verbinding verbroken is, maar als de beller niet ophangt blijft de prijzige verbinding in stand, totdat de provider de verbinding verbreekt.

Malware

Sommige getroffenen gaven aan dat zij zeker wisten zelf niet teruggebeld te hebben. Hun telefoon gaf echter aan dat er vanaf dat nummer wel degelijk een verbinding tot stand was gebracht. Danny vertelde dat het in dat geval zaak is om de telefoon grondig te controleren op malware. Malware komt vaak ongezien mee met gratis spelletjes en programma’s die mensen installeren op hun telefoon. Deze malwareprogramma’s hebben toegang tot de telefoon en kunnen, zonder dat de eigenaar het doorheeft, telefoongesprekken starten.

Providers

De providers zijn aan zet, vindt Danny. Zij moeten een systeem bedenken dat verdachte nummers en gedragingen herkent om hun consumenten voor deze vormen van fraude te beschermen. Toch kun je zelf ook een aantal dingen doen om hoge kosten ten gevolge van belfraude te voorkomen, deelde Danny:

  • Neem verdachte nummers uit het buitenland niet op en bel niet terug: als het belangrijk is merk je het vanzelf wel.
  • Voel je je toch verleid om terug te bellen, zoek dan eerst op internet naar het nummer. Veelgebruikte frauduleuze nummers vind je daar vaak terug.
  • Wees op je hoede bij het installeren van gratis programma’s zoals wekkers, zaklamp-apps en spelletjes.
  • Controleer je telefoon op malware en installeer hem opnieuw, waar nodig.
  • Kom je er niet uit, ga dan naar de winkel waar je de telefoon aangeschaft hebt.
  • Mocht het toch misgaan, dien dan een klacht in bij de provider en bij de Autoriteit Consument en Markt via Spamklacht.nl.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *