Lezing: De Nieuwe Wereld vraagt om innovatieve ondernemers

In het Proeflokaal in Hengelo sprak Danny Mekic’ op 20 april voor ambitieuze ondernemers uit de regio over ondernemerschap, innovatie en de invloed daarop van technologie. Het is volgens hem heel moeilijk om dromen op te bouwen, maar heel makkelijk om ze af te breken. Danny besloot zelf op jonge leeftijd om dat niet te laten gebeuren door zelf te gaan ondernemen en de avond in Hengelo stond in het teken van elkaar inspireren om dromen waar te maken.

Nieuw Tijdperk

Het is de gouden eeuw voor ondernemers volgens Mekic’. Met de steeds groter geworden invloed van technologie in de samenleving is het mogelijk geworden om een ongekende hoeveelheid dromen waar te maken. De wereld verandert zo snel dat de structuren en systemen, die wij gecreëerd hebben in een tijd toen er nog maar één miljard mensen op de aarde woonden, niet langeraansluiten op de samenleving van nu.

Wat is er gaande? We zijn in een nieuw tijdperk beland. Er ontstaat een nieuwe economie, technologie vindt de weg naar alle hoeken van het leven en er is een nieuwe macht opgekomen: die van de crowd. Doordat iedereen verbonden is kunnen mensen zich organiseren en via het internet samen sterk maken om doelen te bereiken.

Razendsnelle ontwikkeling

De media hebben de neiging om de toekomst en ontwikkeling van technologie af te schilderen als een bedreiging voor de samenleving. Hoewel Danny toegeeft dat de ontwikkeling van technologie twee kanten heeft, moeten we vooral kijken naar de mogelijkheden en kansen die door technologie geboden worden. Technologie ontwikkelt zich namelijk zo snel dat vrijwel iedereen in Nederland een telefoon heeft met duizenden keren de rekenkracht van de computer die ooit de Apollo 11 op de maan zette. Moore’s Law observeert en voorspelt deze exponentiële ontwikkeling van computerchips en lijkt voorlopig nog steeds uit te komen, vertelt Danny.

Een product van deze ontwikkeling is de opkomst van Big Data-toepassingen. Eric Dishman gebruikte Big Data bijvoorbeeld om het juiste medicijn te vinden voor de zeldzame vorm van nierkanker die hij had. Artsen gaven hem geen kans, maar de combinatie van een enorme hoeveelheid beschikbare onderzoeksdata, een blauwdruk van zijn cellen en een supercomputer bewezen het tegendeel: Eric leeft nog steeds en zet zich namens Intel in om deze technologie verder te ontwikkelen.

Fastline

De dagelijkse ruwe realiteit wordt voor ons gefilterd door platforms, programma en telefoons. We kunnen niet meer terug. De jongste generatie leert zelfs niet anders dan dat het internet er altijd geweest is en altijd zal zijn. Men is gewend aan het gemak van technologie en bedrijven en organisaties kunnen daar niet langer omheen.

Wie denkt dat het voor weerbaarheid in de toekomst belangrijk is om diensten online aan te bieden heeft het mis, volgens Danny. Het gaat namelijk niet om het onderscheid tussen online en offline, maar om de snelste weg naar de klant: fastline. Niet voor niets doen fysieke winkels als die van CoolBlue en Apple het zo goed. Ze zorgen voor een frictieloze dienstverlening die het simpele onderscheid tussen online en offline ver overstijgt.

Innovatie

Eén van de grootste obstakels voor innovatie binnen bedrijven is de innovatieparadox: als het goed gaat, voelt men de noodzaak niet te vernieuwen, maar als het slecht gaat is er geen budget voor innovatie. De enige manier om daaruit te komen is altijd te innoveren. Innoveren is niet meer doen van hetzelfde doen, maar juist nieuwe en creatieve oplossingen vindt om de klant op de beste, meest frictieloze en prettigste manier te bedienen.

Om te kunnen innoveren moeten een aantal aannames losgelaten worden. Innovatie kun je niet managen, vindt Danny. Ego’s, business cases en ontkenning hebben in een innovatieve omgeving geen plaats. Innovatie begint volgens hem met flexibeler zijn dan je omgeving. “Ga en probeer. Doe het gewoon. Fail fast and fail hard. Werk samen, neem risico’s en zorg ervoor dat je snelle, kleine stappen neemt om je doelen te bereiken. Vergeet niet te dromen.”

Danny uitnodigen voor een lezing? Neem direct contact met ons op!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *