Politiek: blijf van het internet af

Op 9 augustus deelde Danny Mekic op BNR zijn perspectief op recente politieke ontwikkelingen omtrent het Nederlandse internetklimaat. Het interview vond plaats naar aanleiding van een opiniestuk in het Financieele Dagblad dat hij samen met D66-Kamerlid Kees Verhoeven publiceerde. Als Nederland gaat rommelen met de openheid van het internet in ons land, dan zullen bedrijven zich elders vestigen, is hun mening.

Nederland heeft met onder andere het digitale kruispunt, de Amsterdam Internet Exchange, een belangrijke positie en rol in het internationale netwerk. Dat maakt Nederland voor bedrijven een aantrekkelijke vestigingsplaats. Volgens Mekic hebben we dat vooral te danken aan de openheid van de gebruikte technologie en aan het feit dat de overheidsbemoeienis daarin tot een minimum beperkt wordt.

De afgelopen tijd zien we echter zorgbarende ontwikkelingen op dit vlak, stelt hij. Zo werd bij het invoeren van de nieuwe kansspelwet de bevoegdheid van de kansspelautoriteit hevig bediscussieerd (en uiteindelijk geschrapt), werd een wetsvoorstel gepresenteerd dat de politie de mogelijkheid gaf om van zwakke plekken in computers en smartphones gebruik te maken om mensen in de gaten te houden en wordt een nieuw wetsvoorstel voorbereid om de Nederlandse inlichtingendiensten verregaande bevoegdheden te geven met betrekking tot het aftappen en opslaan van de digitale gegevens en communicatie van alle Nederlanders.

Mekic en Verhoeven waarschuwen tegen deze ontwikkelingen en stellen dat dit precies de stappen zijn waarover klokkenluiders van de NSA de wereld destijds wakkerschudden. Naast de overduidelijke privacyproblemen zijn de voorgestelde wetten bovendien contraproductief—de spreekwoordelijke hooiberg groeit immers tot astronomische proporties—en funest voor Nederland als internationale vestigingsplaats voor bedrijven. Op het moment dat de Nederlandse wet de veiligheid van datastromen niet langer kan garanderen, verdwijnen die bedrijven als sneeuw voor de zon.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *