WhatsApp laat bedrijven toe en gaat gegevens uitwisselen met Facebook

WhatsApp heeft vandaag zijn gebruiksovereenkomst aangepast. Dit betekent dat het voor bedrijven mogelijk wordt om via WhatsApp met klanten te communiceren. Daarnaast laten de nieuwe voorwaarden het toe dat Facebook en WhatsApp gebruikersgegevens gaan uitwisselen. Willemijn Veenhoven vroeg tijdens de radio-uitzending van NPO Radio 1 aan internetexpert Danny Mekić of dit verrassend nieuws is van WhatsApp en of gebruikers van WhatsApp nu bang moeten zijn dat allerlei bedrijven hun gaan bestoken met berichtjes?

We wisten dat het zou gebeuren

Danny Mekić snapt heel erg goed dat gebruikers van WhatsApp er een beetje huiverig zijn voor de wijzigingen. Dit was immers ook de reactie die heel veel mensen hadden toen Facebook in 2014 WhatsApp kocht, dat weten we allemaal nog, daar heeft Facebook toen $22 miljard voor neergeteld. En de vraag is nu natuurlijk hoe gaat Facebook dat geld terugverdienen?

De berichtendienst heeft een paar voorbeelden gegeven van hoe ze het in willen gaan zetten. We weten nu dat WhatsApp het mogelijk wil maken dat jouw bank je een bericht stuurt als je een overschrijving binnenkrijgt of als je onvoldoende saldo hebt. Of bijvoorbeeld als je op reis gaat met het vliegtuig, dat het dan mogelijk wordt om je boardingpass en wijzigingen van informatie over je vlucht per WhatsApp te ontvangen. Wat WhatsApp wél benadrukt is dat de inhoud van de berichten geheim blijven.

Berichten op WhatsApp geheim? Er gebeurt dus niks met mijn gegevens?
De berichten op WhatsApp zijn beveiligd, die kunnen over het algemeen door niemand anders dan de verzender en de ontvanger bekeken worden. Wél is het zo dat Facebook en Whatsapp meer gegevens met elkaar gaan uitwisselen: niet de inhoud van je gesprekken, maar wel bijvoorbeeld wie er in je WhatsApp contactenlijst staat. En ja.. op die manier kan je op Facebook weer relevantere advertenties te zien krijgen en zo gaan ze vervolgens meer geld verdienen. Dus er zit wel een addertje onder het gras.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *