Lezing: Innoveren is de norm, maar zonder normen geen innovatie

Op vrijdag 14 oktober gaf Danny een lezing in het Kyocera stadion, beter bekend als het ADO stadion in Den Haag. Danny sprak hier op een symposium ter gelegenheid van Wereld Normalisatiedag en het 100-jarig bestaan van de NEN, het Nederlands Normalisatie-Instituut.

Het thema van Danny’s lezing was ‘Innoveren is de norm, maar zonder normen geen innovatie’. Hij sprak over de technologische innovatie van de laatste jaren en hoe de wereld daar anno 2016 op ingesteld zou moeten zijn. Robotkoks, fietsen uit een 3D-printer, ambulance-drones en zelfrijdende auto’s kwamen allemaal voorbij. Verder sprak Danny over Smart Cities, Big Data en de toepassingen hiervan privacy, wat niet los te zien is van deze nieuwe ontwikkelingen.

De grote uitdaging bij al deze ontwikkelingen is om ze wereldwijd toe te kunnen passen. Om dat te kunnen doen, zijn er goede normen nodig. Danny: “We praten over Smart Cities in een wereld waarin het gemiddelde stoplicht niet eens samenwerkt met het volgende stoplicht en de tien stoplichten daarna, waardoor je op veel plekken zelfs ’s nachts onderweg onterecht stil komt te staan. De technologie in onze steden is zelfs zo primitief ontwikkeld dat we, als stoplichten wel met elkaar samenwerken, daar zelfs een speciale term voor hebben: een Groene Golf. Zonder standaarden zal de Smart City altijd een Stupid City blijven. Dit geldt voor vele van de nieuwe technologische mogelijkheden. Zonder standaard zal hun potentieel niet benut kunnen worden.”

Danny gaf speciale aandacht aan de recente golf van allerlei medische apps: “De afgelopen jaren zijn met subsidies en geld van verzekeraars honderden apps voor artsen ontwikkeld wereldwijd. Deze apps beloven ons allemaal betere zorg tegen lagere kosten. Wat al die apps met elkaar gemeen hebben? Ze werken allemaal niet met elkaar samen. De situatie is dan reëel dat wanneer een patiënt van het ene Smart Hospital naar het andere Smart Hospital wordt gereden, deze aankomt zonder zijn online dossier. Deze praten niet meer met elkaar.”

Na Danny’s lezing werd hij geïnterviewd door BNR, voor het programma BNR, The Friday Move. Deze week kwam de uitzending vanuit het ADO Stadion. Danny sprak met presentatoren Wilfred Genee en Dennis Weening over zijn werk, maar ook over de wereldnormalisatie dag, Big Data en Smart Cities.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *