-
·
Inleiding op het Goederenrecht
In deze posting worden twee onderwerpen besproken: Wat is goederenrecht?; Wat is eigendomsrecht?. 1. Wat is goederenrecht? Goederenrecht wordt gezien als een van de moeilijkste disciplines binnen het Nederlands recht. Dat komt omdat het op verschillende punten fundamenteel anders is dan bijvoorbeeld het verbintenissenrecht, dat door juristen als een minder ingewikkeld rechtsgebied wordt gezien. Goederenrecht…
-
·
Arresten Contractenrecht (3)
Eind vorig jaar besprak drie reeksen arresten die van grote betekenis zijn gebleken voor het Burgerlijk Recht, meer specifiek het Aansprakelijkheidsrecht. Kort geleden ben ik begonnen met het bespreken van belangrijke arresten op het gebied van het Contractenrecht. Dit is deel drie van deze reeks besprekingen. NJ 1981, 635, Ermex c.s./Haviltex (Haviltex-arrest) Hoe een leemte…
-
·
Arresten Contractenrecht (2)
Eind vorig jaar besprak drie reeksen arresten die van grote betekenis zijn gebleken voor het Burgerlijk Recht, meer specifiek het Aansprakelijkheidsrecht. Kort geleden ben ik begonnen met het bespreken van belangrijke arresten op het gebied van het Contractenrecht. Dit is deel twee van deze reeks besprekingen. NJ 1999, 652, Ameva/Van Venrooy Werknemer tekent verklaring waarin…
-
·
Geniet, maar serveer met mate
De warmere Nederlandse dagen staan weer op het punt aan te breken. Piet Paulusma verschijnt iedere dag weer opgewekter op de televisie en een schitterend kleurenspel aan bloemen is te aanschouwen in het Vondelpark. Voor veel studenten dé tijd van het jaar om zo tussen de tentamens door de terrasjes te bevolken en te genieten…
-
·
Arbeidsrecht (1): Inleiding
Het Arbeidsrecht zoals wij dat in Nederland kennen is er primair op gericht de – vaak zwakkere – werknemer te beschermen en het geheel van arbeidsafspraken te ordenen. Op veel plaatsen in het Arbeidsrecht kom je het principe ‘samen sta je sterk’ tegen. Voor collectieve groeperingen (vakbonden) worden uitzonderingen gemaakt op de vaak dwingendrechtelijke bepalingen…
-
·
Europese Rechtsgeschiedenis (5): Receptie van het Romeinse Recht en Ius Commune
In dit artikel vat ik kort het vijfde deel van mijn college-aantekeningen voor het vak Europese Rechtsgeschiedenis aan de Universiteit van Amsterdam samen. Aanvullingen of verbeteringen ontvang ik graag per e-mail. Aantekeningen zijn genummerd zodat er makkelijk naar verwezen kan worden. Hoe heeft het geleerde Romeinse recht de praktijk weten te bereiken? En in welk…