Geniet, maar serveer met mate

De warmere Nederlandse dagen staan weer op het punt aan te breken. Piet Paulusma verschijnt iedere dag weer opgewekter op de televisie en een schitterend kleurenspel aan bloemen is te aanschouwen in het Vondelpark. Voor veel studenten dé tijd van het jaar om zo tussen de tentamens door de terrasjes te bevolken en te genieten van het mooie weer.

Ik vind het heerlijk om rond te kijken als ik op straat loop of bijvoorbeeld op een terrasje zit. Niet alleen aan de tafeltjes om mij heen zijn m’n mede-studenten in bosjes te vinden, maar misschien vooral ook in de bediening en keukens van de bruisende horecagelegenheden die onze mooie stad rijk is. Maar is dat wel nuttig? Er bestaat een grote krapte op de arbeidsmarkt en vacatures zijn op iedere hoek van de straat te vinden, vooral in het bedrijfsleven. Kun je als student de kennis en ervaring die je tijdens je studie hebt opgedaan niet op een andere, betere manier besteden dan bij het serveren van een ijskoud biertje of warme latte macchiato het geval is? En daar ook nog eens een mooi zakcentje mee verdienen en je studie een stuk leuker maken.

Op een zekere manier is het wonderbaarlijk te noemen dat de horeca nog steeds valt en staat bij de aanwas van universitaire studenten, in allerlei soorten en maten. In geen enkele sector zijn zo veel studenten actief en zijn – naar verhouding – de arbeidsvoorwaarden zokarig te noemen. Geen vaste contracten, lage lonen, soms zelfs erbarmelijke omstandigheden (12 uur lang werken, het liefst tot drie uur ‘s nachts, met slechts 10 minuten pauze), niet doorbetaald krijgen bij ziekte en weinig uitdaging. Dat klinkt niet erg rooskleurig, en dat terwijl het zo anders kan zijn!

Het bedrijfsleven wacht met smart op studenten. Informatici worden tijdens hun studie gevraagd een arbeidscontract te tekenen met daarop groot de letters NA HET TEKENEN BEN JE VAN ONS, in ruil waarvoor de student maar liefst twee sleutels van lease-auto’s in zijn handen krijgt gedrukt. Die auto’s staan volgetankt geparkeerd voor de faculteit, klaar om hun nieuwe baasje naar zijn part-time baan te vervoeren.

Juristen, economen en bedrijfswetenschappers worden lekker gemaakt met reisjes naar Hong Kong, New York, Dubai en zo verder. Inclusief drank. Zolang ze maar willen luisteren naar de promotiepraatjes die de recruiters ieder kantoor maar al te graag over zichzelf (en de kantoren) houden. En hun CV achter willen laten waar de kantoren maar al te graag uit putten, ook (of misschien zelfs júist) tijdens de studietijd. En het gerucht gaat dat als je geen rijbewijs hebt, je die er met het grootste gemak bij kunt onderhandelen.

Een veelgehoord smoesje bij mede-studenten is dat ze zich niet voor kunnen stellen dat het bedrijfsleven behoefte aan ze heeft. We zijn pas studenten, Danny! Mijn vervolgvraag luidt dan: Waarom kun je je dat niet voorstellen? Vaak blijft het stil. Een logisch antwoord op mijn vraag zou kunnen zijn dat de bedrijven veel beter personeel kunnen vinden, maar dat is niet waar. En hoewel een ander logisch (en wèl kloppend) antwoord zou kunnen zijn dat bedrijven het liefst voltijd-personeel in dienst nemen, is de werkelijkheid zo dat bedrijven al lang blij zijn dát ze gekwalificeerd personeel voor een bepaalde functie hebben kunnen vinden. Liever parttime iemand die er iets vanaf weet, dan iemand die er fulltime geen kaas van heeft gegeten.

Studenten zijn voor bedrijven juist prima medewerkers te noemen. Behalve dat ze minder veeleisend zijn als het gaat om arbeidstijden en het loon, zijn ze vaak nog jong, energiek en leergierig. Ook worden studenten gevoed met de laatste wetenschappelijke inzichten in contrast met oudere werknemers die vaak tientallen jaren geleden zijn opgeleid en minder actuele kennis met zich meedragen.

Dus ook al ben je nog maar een student, toch zijn de arbeidsvoorwaarden vaak uitstekend te noemen: (na een proeftijd) een vast contract, doorbetaald krijgen bij ziekte, goede CV-building en niet te vergeten een hoger loon. Daar komt bij dat je later op de arbeidsmarkt een stuk meer waard bent als je tijdens je studie praktijkervaring hebt opgedaan en in de praktijk vaak goede ideeën opdoet voor bijvoorbeeld een bachelorscriptie.

Daarom luidt mijn advies voor iedere student: geniet van de zon, van al die mooie terrasjes, maar serveer met mate!

Dit opiniestuk schreef ik op verzoek van Folia

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *