Tag: schadevergoeding

  • Inleiding op het Goederenrecht

    In deze posting worden twee onderwerpen besproken: Wat is goederenrecht?; Wat is eigendomsrecht?. 1. Wat is goederenrecht? Goederenrecht wordt gezien als een van de moeilijkste disciplines binnen het Nederlands recht. Dat komt omdat het op verschillende punten fundamenteel anders is dan bijvoorbeeld het verbintenissenrecht, dat door juristen als een minder ingewikkeld rechtsgebied wordt gezien. Goederenrecht…

  • Onrechtmatige daad (2) (art. 6:162 BW)

    In Onrechtmatige daad (1) besprak ik de praktische zijde van dit leerstuk, geïllustreerd aan de hand van een voorbeeld. In deel 2 over dit onderwerp behandel ik de vraag aan welke voorwaarden in beginsel een gedraging moet voldoen, wil deze rechtens gekwalificeerd kunnen worden als een onrechtmatige daad zoals bedoeld in artikel 6:162 van het…

  • Arresten burgerlijk recht (3)

    Vandaag voorlopig de laatste reeks van enkele arresten die relevant zijn bij het hedendaagse Aansprakelijkheidsrecht. In 2008 zal ik arresten bespreken die van groot belang zijn geworden in het Verbintenissenrecht. NJ 2002, 214, Chan-a-Hung/Maalsté (Reflexwerking-arrest) Bromfietser rijdt in het donker tegen een (tegen de rijrichting in fietsende) jeugdige fietser op. Buiten dat art. 185 WVW…

  • Onrechtmatige daad (1) (art. 6:162 BW)

    Oplettende lezers van mijn weblog moet zijn opgevallen dat veel van de dingen die ik momenteel bespreek, gerelateerd zijn aan het onderwerp “Onrechtmatige daad”. De onrechtmatige daad is een juridische term die gebruikt wordt om de regeling voor schadevergoeding bij onrechtmatig handelen aan te duiden. Als ik op een dag besluit om een baksteen door…

  • Vodafone: sigaar uit eigen doos

    Vodafone: sigaar uit eigen doos

    Dit opiniestuk werd in april 2012 gepubliceerd in het Financieele Dagblad Stel: u bent wedding planner uit Den Haag en organiseert een van de mooiste bruiloften uit uw carrière. Dan zou het heel zuur zijn als de mooie en contractueel beloofde dag in het water zou vallen. Dat gebeurt ook. Door een Vodafone-storing zijn zowel…

  • Bandbreedte is geen elektriciteit

    Met de vele recente technologische uitvindingen en ontdekkingen de afgelopen eeuwen is er veel veranderd in en voor het recht. Komt dat niet door de wetgever die inspringt op nieuwe ontwikkelingen, dan is het wel de rechter die wetsbepalingen anders interpreteert en zo rekening houdt met die nieuwe ontwikkelingen. Vandaag verscheen er op Webwereld een…