Ingrado: "Scholieren hebben geen stakingsrecht"

Hot news! Voorzitter R. Zoutendijk van de brancheorganisatie van leerplichtambtenaren Ingrado heeft even bepaald dat scholieren geen stakingsrecht hebben. Want opeens heb je het: je wordt voorzitter van de leerplichtambtenaren, en dan kun je dat soort dingen bepalen!

Niet dus. Gelukkig worden alle Nederlanders, dus ook scholieren, beschermd door onze grondwet en een reeks aan internationale verdragen. Art. 7 van onze mooie Grondwet bepaalt dat we allen het recht hebben op de vrijheid van het uiten van onze mening. Koppel dat aan bijvoorbeeld artikel 8 (vrijheid van vereniging) van diezelfde grondwet, samen met onze Leerplichtwet (wat doet leerplichtwet.nl eigenlijk bij diezelfde brancheorganisatie?) en zie daar een juridisch legitieme reden om een vrijdagmiddag op het Museumplein in Amsterdam door te brengen. Of bijvoorbeeld art. 22 IVBPR. Of een doos vol andere verdragen waar de vrijheid van vereniging in geregeld is.

De leerplichtambtenaren uit de grote steden, zo blijkt althans uit het eerder aangehaalde nu.nl-artikel, hebben aangegeven geen proces-verbaal op te zullen maken tegen de actievoerders komende vrijdag. In mijn ogen zou er sprake zijn van een grote schande en schending van fundamentele grondrechten als scholieren in de huidige situatie niet in de gelegenheid zouden worden gesteld om hun onvrede te uiten.

Jonger dan 17 jaar? Vraag dan even toestemming aan je ouders en meld het in ieder geval even bij je school. Veel succes!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *