Domeinbalie.nl, mijn bedrijf, houdt zich zo veel mogelijk aan wettelijk gegeven voorschriften. Zo moeten we betalen voor de wachtmuziek die we gebruiken voor de tijd (vaak niet heel lang, gelukkig ;)) die mensen in de wacht staan bij onze telefonische helpdesk.

De vergoeding voor het gebruik van auteursrechtelijk beschermde muziekwerken moeten afgedragen worden bij de BUMA en de SENA. De SENA regelt het incasseren van geld voor artiesten en producenten, de BUMA voor de auteurs. Het lijkt alleen wel alsof ze niet zo zitten te wachten op de centjes van nette bedrijven en via Stichting BREIN alleen maar achter arme studenten aan willen zitten met dure advocaten.

Ik probeer de website van de BUMA al weken te openen, maar zonder succes:

 BUMA Offline
(Wat betekent ‘wegens technische redenen’ eigenlijk? Of bedoelen ze ‘wegens technische problemen’?..)

Ook de SENA zit niet te wachten op de centjes van Domeinbalie.nl. Ik heb het afgelopen jaar al 2 of 3 keer een opgaveformulier ingezonden (digitaal), maar nooit meer wat vernomen. Ditmaal heb ik wat screenshots gemaakt en tevens een e-mail gestuurd met daarin de vraag of ze ooit nog wat gaan doen met mijn opgave, of dat het soms de bedoeling is dat ik de tienduizenden artiesten wereldwijd zelf een vergoeding ga geven? Ook op mijn e-mail, begin vorige week verzonden, nog geen reactie.

SENA

Een slechte zaak, als je het mij vraagt. Wel mensen lastigvallen met dure advocaten maar eerlijke bedrijven die netjes geld af willen dragen negeren? Ach ja, ze gaan natuurlijk voor het grote geld.. :)