SIDN doet deel landrush numerieke domeinnamen overnieuw

Vandaag heeft de Stichting Internet Domeinregistratie Nederland bekendgemaakt om in overleg met de twee deelnemers die een groot deel van de numerieke domeinnamen heeft weten te bemachtigen tijdens de landrush, een deel van deze domeinnamen (na vrijwillige teruggave door deze deelnemers) opnieuw uit te gaan geven.

De SIDN lijkt daarmee – in tegenstelling tot wat zij eerder verklaarde, namelijk dat de landrush niet over gedaan zou worden – de hand in eigen boezem te steken en toe te geven dat er zeker grote fouten zijn gemaakt in aanloop naar en bij de landrush van de numerieke domeinnamen. Ik ben blij met de uitkomst, hoewel ik van mening ben dat deze twee grote deelnemers niet mee hadden hoeven werken aan het afstaan van de door hun verworven domeinnamen en dat wellicht beter ook niet hadden kunnen doen.

Het is in mijn ogen de taak van een registry om alle processen op het gebied van domeinnamen goed te begeleiden. De SIDN heeft daarin overduidelijk gefaald voor wat betreft de introductie van de numerieke domeinnamen, hoewel ze een groot voorbeeld had kunnen nemen aan de wijze waarop de EURid ten tijde van de .eu-lancering, veiligheidsmaatregelen had genomen om overbelasting van hun systemen en bevooroordeling van grote deelnemers te voorkomen.

Waar nu voor gekozen is, namelijk twee deelnemers ‘verzoeken’ om een deel van de numerieke domeinnamen af te staan, vind ik onbegrijpelijk. Waarom juist die twee? Waarom niet de twee andere providers die de eerste tien minuten na de lancering van de numerieke domeinnamen, een aanzienlijk deel van de bandbreedte van de mailservers van de SIDN ‘in beslag hebben genomen’? Het had de SIDN gesierd een eenduidige lijn te volgen: óf alle domeinnamen opnieuw uitgeven, óf niet. Of in ieder geval duidelijk maken waar de beslissing om alleen een deel van de domeinnamen terug te vragen, van slechts twee deelnemers.

Toegegeven: ook de wijze waarop de EURid de landrush heeft geregeld is voor verbetering vatbaar, maar dat is uiteindelijk met alle vormen van een oneindig aantal paaseieren verdelen. Ik hoop dat de SIDN heeft geleerd van wat er fout is gegaan, en ben dan ook meer dan benieuwd naar de wijze waarop ze deze ’tweede landrush’ gaan organiseren. Wordt vervolgd. Voor nu: fijn paasweekend!

Lees hier het bericht op de website van de SIDN dat zojuist is gepubliceerd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *