Voor het artikel De verloedering van de journalistiek? ben ik vorige week geïnterviewd door Pim Brassien. In zijn artikel zijn de volgende twee citaten van mij opgenomen die ik graag met de lezers van mijn weblog wil delen!
“Internet veroorzaakt de verloedering van de journalistiek, zonder dat we het doorhebben.” Internetexpert Danny Mekic’, tevens docent aan de Universiteit van Amsterdam, spreekt van een ‘vicieuze cirkel’. “De laatste jaren is de gebruiker op internet producent geworden. Ze schrijven artikelen en maken reportages, maar die komen op dit moment nog niet in de buurt van professionele journalistieke producties. Simpelweg omdat deze consumenten geen toegang hebben tot de bronnen die een journalist wel heeft. Echter, de laatste jaren beginnen bijvoorbeeld hoogleraren steeds meer kennis online te zetten, zoals bijvoorbeeld op Wikipedia. Hierdoor krijgt de ‘normale’ consument hier wel toegang tot en zal de kwaliteit van hun producties toenemen. Aan de andere kant, zoals bij de professionele dagbladjournalisten, wordt er tegenwoordig meer en meer bezuinigd omdat de consument minder leest. Hierdoor worden er journalisten ontslagen, en moet de rest die achterblijft meer produceren. Daardoor is er minder tijd voor onderzoek en wordt er sneller gegrepen naar bronnen op internet, waardoor de kwaliteit omlaag gaat. Je kan immers slechter journalistiek bedrijven via de mail dan face to face. Er komt dus een moment dat de burger- en professionele journalistiek qua kwaliteit niet meer veel verschillen.”
Later in het artikel vervolg ik:
“Onderzoeksjournalistiek is gewoon niet meer wat het geweest is”, gaat Mekic’ verder. “Als er vroeger een onderzoek was gedaan door een professor in Engeland, ging je daar als journalist heen om hem te interviewen. Nu worden zulke dingen via de mail gedaan wat het een stuk meer statisch maakt: je kan niet meer onderbreken en goede vragen stellen. Daardoor krijg je andere onderzoeken waarbij bronnen van het internet makkelijker voldoen. Ik sloeg bijvoorbeeld vanochtend de Volkskrant open en vond er niets boeiends in staan. Drie van de vier artikelen kwamen van het ANP en bij die andere ontbreekt essentiële informatie die een journalist had moeten achterhalen. De verloedering van de journalistiek.”
Mijn bevindingen blijken goed overeen te komen met de resultaten van een onderzoek van de Radboud Universiteit uit 2007, waar meer dan 700 journalisten aan deelnamen.
Met dank aan Pim Brassien voor zijn toestemming om delen van het artikel te mogen publiceren op mijn weblog.
Geef een reactie