10 juni: dag van de SIDN

Vandaag is het zover: tussen de Stichting Internet Domeinregistratie Nederland en het Ministerie van Economische zaken zal een overeenkomst (ze noemen het zelf ‘convenant’) worden getekend waarin afspraken worden gemaakt over de .nl-domeinextensie. Dat dat nodig is bleek kortgeleden nog.

In de nacht van 28 op 29 mei jl. ontstond er een storing op het platform dat er voor moet zorgen dat alle .nl-internetadressen daadwerkelijk naar de juiste pagina op het internet leiden. Hierdoor was een groot gedeelte van alle .nl-domeinnamen onbereikbaar. Omdat de storing zich ’s nachts voordeed viel de schade mee, iets wat wel anders was geweest op een dinsdagmiddag.

De SIDN is geen onderdeel van de overheid en staat ook niet direct onder controle door een overheidsinstantie. Toch heeft zij belangrijke taken en bevoegdheden opgelegd gekregen door de internationale internetcommunity: het beheren en uitbreiden van de .nl-namespace. Daar komt vandaag verandering in. Op welke manier en in welke mate is niet bekend, de inhoud van de overeenkomst zal pas bekend worden gemaakt na de ondertekening vandaag door Roelof Meijer, directeur SIDN en Frank Heemskerk, Staatssecretaris van Economische Zaken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *