Europese Commissie: Auteursrecht voor musici (naburige rechten) oprekken tot 95 jaar

Vandaag heeft de Europese Commissie een persbericht verspreid waarin zij bekend maakt een voorstel in behandeling te hebben genomen om de termijn waarbinnen musici aanspraak kunnen maken op de auteursrechten over hun werk (ook wel naburige rechten genoemd), te verlengen.

De Europese Commissie wil de termijn waarbinnen zangers en muzikanten aanspraak kunnen maken op de werking van het auteursrecht verlengen van 50 jaar naar 95 jaar.

Daarmee legt de Europese Commissie het advies van het Instituut voor Informatierecht (IvIR) naast zich neer, dat juist in november 2006 adviseerde om de termijn niet te verlengen.

Een van de argumenten die de Commissie aanvoert vóór het verlengen van de beschermingstermijn, is dat deze wijziging met name in het voordeel van de artiesten uitvalt, omdat die nu langer kunnen profiteren van inkomsten. Een interessante vraag is of en in hoeverre een individuele artiest extra inkomsten zal behalen door deze maatregel. Veel artiesten hebben hun rechten eenmalig en volledig overgedragen aan platenmaatschappijen voor een vast bedrag.

Het voorstel van de Commissie houdt zegt hier rekening mee te houden. In die gevallen moet namelijk een klein percentage van de geïnde vergoedingen apart gezet worden in een speciaal fonds. Verdere details hierover zijn nog niet vrijgegeven, dus of het werkelijk erg ten goede komt aan de uitvoerende artiesten?

Lees hier het persbericht.

Eén reactie op “Europese Commissie: Auteursrecht voor musici (naburige rechten) oprekken tot 95 jaar”

  1. Ik ga helemaal niet akkoord met deze visie. Componisten maken één werk en willen daar levenslang opbrengsten van krijgen. Dikwijls hebben ze zelfs niets zelf gemaakt maar louter “gearrangeerd” of “bewerkt”. Enkele noten wijzigen en je hebt recht op “auteursrechten”… Een leven lang. Dat kan toch niet !
    Maar de uitvoerende musici, die live optreden, dikwijls voor peanuts, krijgen helemaal niets. Nochtans is het dank zij de uitvoerende musici dat vele werken bekend worden. Als wij uitvoerende musici bepaalde werken niet meer spelen of zingen worden ze gewoon vergeten ! Ik pleit ervoor 5 % van de rechten aan de componist te laten en 95 % aan de uitvoerende musici. Ik pleit ook voor de afschaffing van het verplichte lidmaatschap van auteursrechtenorganisaties die steeds met het leeuwenaandeel van de opbrengsten gaan lopen en een echt luxeleventje leiden op kosten van de artiesten ! Ga maar eens kijken naar hun kantoren… en hun stands in het buitenland… Een gewone kosteloze inschrijving bij de dienst bevolking zou moeten volstaan. Ook de graad van opleiding van de uitvoerende artiest bij dergelijke vergoedingen : iedereen gelijk voor de wet. De betere artiesten zullen het werk mooier brengen en de mindere artiesten hebben de centen meer nodig om rond te komen : een mooi evenwicht.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *