Het beste advies dat ik ooit kreeg was: geef geen aandelen van je bedrijf uit. Dit advies kreeg ik van de slager die om de hoek bij mijn ouders gevestigd was, toen ik nog woonde in het ouderlijk huis.

De slager probeerde met zijn uitspraak denk ik te laten zien dat het uitgeven van aandelen en aantrekken van vreemd vermogen een uitzondering moet zijn. Legio ondernemers kiezen er voor om, voordat ze nog maar één exemplaar van hun product hebben verkocht, vreemd vermogen aan te trekken bij vrienden, familie of de bank, en nemen daarbij soms onnodige risico’s.

Het aantrekken van vreemd vermogen kan werken als een hefboom en je bedrijf/organisatie in één klap een stuk verder helpen, maar is zo’n snelle groei wel gewenst? Wat ik met het advies doe in mijn dagelijks leven is ondernemers in mijn vriendenkring goed na laten denken voordat ze op de bank afstappen voor een pot met goud en dat het vaak mogelijk is om zonder vreemd startkapitaal te starten met een onderneming. Het is trouwens veel leuker én leerzamer om goud zelf te smeden!

Omar Kbiri, oprichter van de website kbiri.nl, heeft mijn advies en de adviezen van andere jonge ondernemers op zijn website verzameld. Lees verder op kbiri.nl!