Piratenpartij nu ook opgericht in Nederland

Het was vandaag zover: de Nederlandse ‘Piratenpartij’, in navolging van de Zweedse Piratenpartij (Zweeds: Piratpartiet, afgekort als ‘PP’) heeft zich ingeschreven bij de Kamer van Koophandel van Zwolle en gaat zich klaarmaken voor deelname aan de Tweede Kamer-verkiezingen.

Al op 17 augustus 2006 werd de domeinnaam piratenpartij.nl vastgelegd, welke reeds langer door de partij in gebruik is, waar nog weinig informatie te vinden is.

Statutaire naam       : Piratenpartij
Correspondentieadres    : Postbus 58006, 1040HA Amsterdam
E-mailadres         : [email protected]
Eerste inschrijving in het
 handelsregister      : 10-03-2010
Akte van oprichting     : 10-03-2010
Activiteit         : politiek te bedrijven in de ruimste zin van het
               woord, zoals omschreven in een door de
               ledenraad vastgesteld programma van
               uitgangspunten. In het bijzonder streeft de
               partij naar bescherming van burgerrechten en
               -vrijheden; vrij gebruik van en toegang tot
               informatie en technologie; en transparantie
               van het politieke bestel en de overheid

Standpunten Piratenpartij
Op de nog niet-geopende website, welke te bekijken is via het webadres http://staging.piratenpartij.nl/, valt te lezen dat Piratenpartij Nederland het auteursrecht inkorten tot 5 jaar, niet-commercieel kopiëren legaal wil maken, en een niet-dodelijk alternatief voor het patentrecht instellen. Het is vanaf nu ook mogelijk om lid te worden van de partij.

Persbericht
Vandaag is er een persbericht verspreid door de initiatiefnemers van de partij:

De Piratenpartij is klaar voor verkiezingsrace

De Piratenpartij is woensdagmiddag officieel geregistreerd bij de Kamer van Koophandel als politieke vereniging. Daarnaast zijn ook haar statuten vastgelegd bij de notaris. De Piratenpartij is hiermee een stap dichter bij deelname aan de Tweede Kamerverkiezingen van 9 juni.

De Piratenpartij is opgericht om rechten van burgers te beschermen in tijden van digitalisering. Om dit te bereiken is de partij zowel op landelijk als op Europees niveau actief. Bij verkiezingsdeelname zal de partij zich hard maken voor privacy en vrij gebruik van informatie.

‘Het is makkelijk te zeggen dat wij een pro-downloaden partij zijn,’ Zo zegt voorzitter Samir Allioui, ‘maar dit is slechts het gevolg van onze standpunten omtrent privacy. Om in deze tijd het auteursrecht nog te handhaven moet alle digitale communicatie van ieder persoon grondig geïnspecteerd worden. Dit is wat de wet nu aan Internet Service Providers dreigt op te leggen, volgens ons een onacceptabele inbreuk op de privacy. Voor het postbedrijf is het zelfs bij wet verboden de post te openen.’

‘De Piratenpartij is van mening dat huidige wetgevers zich slecht bewust zijn van de geweldige mogelijkheden en gevaren die digitalisering met zich mee brengt. Het is ons doel die kennis wel in de kamer te brengen.’ Zo vervolgt Allioui. ‘De mogelijkheden zijn immens, er wordt immers meer muziek, beeld en tekst gemaakt dan ooit tevoren. Eveneens zijn er grote gevaren; als er eenmaal een vingerafdruk genomen is, is het op termijn niet meer te controleren wie er allemaal toegang toe hebben. Het is tijd dat mensen met verstand van zaken onze rechten gaan waarborgen.’

Voordat officiële verkiezingsdeelname mogelijk is, zal de Piratenpartij voor de waarborgsom van de Kiesraad nog zo’n 12.000 euro aan fondsen moeten werven. Ook zal zij 30 handtekeningen per kieskring moeten verzamelen.

De eerste Piratenpartij werd in 2006 in Zweden opgericht. Sindsdien zijn er in meer dan 40 landen over de hele wereld andere Piratenpartijen begonnen. Ongeregistreerd is de Nederlandse Piratenpartij al actief sinds 2006, maar zal op 9 juni voor het eerst aan verkiezingen meedoen.

Screenshot van de nieuwe Piratenpartij.nl website:

Bekijk ook het volgende filmpje waarin de Duitse Piratenpartei wordt achtervolgd door de Duitse politie, op het water:

2 reacties op “Piratenpartij nu ook opgericht in Nederland”

 1. even kort gezegd: interessante kandidaat.

 2. even kort gezegd: interessante kandidaat.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *