Digitale Rijksoverheid vraagt om Plan O: Plan Offline

Heel moeilijk is het niet, om een site of een server plat te leggen. „We weten natuurlijk niet wie de aanval op de sites van de Rijksoverheid heeft uitgevoerd en hoe dat is gedaan, maar het hoeft geen professionele hackersgroep te zijn geweest. Er zijn regelmatig 16-jarigen die in een les informatica horen dat je sites en netwerken plat kunt leggen. Vervolgens downloaden ze een programmaatje en gaan ze daarmee experimenteren”, zegt internetdeskundige Danny Mekic’.

Meerdere sites, waaronder die van de Rijksoverheid, waren dinsdag urenlang uit de lucht. Dat gebeurde na een aanval op het netwerk van provider Prolocation in Delft. Toch is Mekic’ niet heel erg geschrokken. „Laten we eerlijk zijn, het gaat hier niet om de belangrijkste sites van de Rijksoverheid. Hier worden geen persoonlijke gegevens verwerkt. Het mag niet gebeuren, zo’n site hoort bereikbaar te zijn en te blijven, maar het was geen ramp.”

Mekic’ zelf was ook de dupe van de aanval. Zijn persoonlijke site staat op een server in het netwerk van Prolocation. Toch ging de site niet uit de lucht. Uit voorzorg had hij namelijk een extra back-up ingebouwd. „De Rijksoverheid had ook zoiets moeten doen. Van de overheid verwacht je dat ze een plan B hebben. De site moet ook op een andere plek zijn ondergebracht, in een andere omgeving en op andere servers. De vraag is: hoe graag wil je dat je site koste wat kost online blijft?“

Het hebben van een plan B is sowieso belangrijk, zegt Mekic’. „100 procent garantie bestaat niet. Het kan altijd misgaan, bij vliegtuigen, bij auto’s en ook bij servers.” Hij vindt daarom dat we de wereld buiten de computers moeten behouden, met echte winkels, met echte loketten en met echte mensen. „We gaan heel ver met digitaliseren. Dat biedt voordelen, maar we worden ook kwetsbaarder voor digitale aanvallen. Als je een sector platlegt, kun je de samenleving ontregelen. Dan kunnen we geen betalingen meer verrichten, kunnen we onze paspoorten niet meer verlengen. Stel dat het politiesysteem op een dag niet werkt, dan kun je als crimineel vrij over straat lopen en zien agenten niet dat je gezocht wordt. Daar moeten we over nadenken. Ik noem het Plan O: Plan Offline.”

(door Laurens Scholten van ANP, gepubliceerd in diverse kranten)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *