,

Maak je dromen waar

Technologie-expert en Nederlands meest succesvolle jonge ondernemer van 2009 Danny Mekić wilde toen hij nog erg jong was brandweerman of politie-agent worden. Op een ambulance rijden was ook één van zijn opties.

“Maar het liep echter heel anders: ik ruilde op mijn vijftiende mijn kinderdromen in voor het ondernemerschap. Zelfs op de middelbare school — toen ik koos voor het ‘ruime’ dubbelprofiel Natuur & Techniek met Biologie 2 — wist ik nog niet echt wat ik wilde worden ‘later’. Toen ik vervolgens mijn eigen bedrijf oprichtte, ontdekte ik dat ik Economie miste — dat zat niet in mijn profiel. Het is zo belangrijk om juiste studiekeuzes te maken, maar nog belangrijker is om te accepteren dat je ook foute keuzes zult maken en je te realiseren dat het niet het einde van de wereld betekent.

Vroegtijdig schoolverlater

Hoewel ik het niemand aan kan raden, was het de juiste keuze om met mijn middelbare school te stoppen in 5 VWO. De school had een aangepast programma voor topsporters, maar niet voor een ondernemer met een snelgroeiend bedrijf en al drie medewerkers. Uiteindelijk leidde mijn beslissing om te stoppen met school naar een uitnodiging van de Ministers van Onderwijs en Economische Zaken om in een adviescommissie plaats te nemen met als doel ondernemerschap binnen het onderwijs te bevorderen. Ik ben er trots op dat ik daar afgelopen jaren aan mee heb mogen werken, want er is steeds meer aandacht voor studenten die een eigen bedrijf beginnen.

Alles tegelijk

Enkele jaren later rolde ik via een 21+ test in de Honoursbachelor Rechtsgeleerdheid van de Universiteit van Amsterdam, waar ik ook vakken volgde van andere opleidingen. Want als je alleen maar weet wat er in het wetboek staat, weet je in deze steeds complexer wordende maatschappij ook nog steeds niet heel erg veel. Tegelijkertijd was ik elke dag ook op mijn kantoor en leerde ik in de praktijk: hoe neem ik mensen aan, wat is een functioneringsgesprek, hoe gaat dat met salarissen en wat is marketing eigenlijk? Toen ontdekte ik dat je niet alles hoeft te weten, en dat het belangrijker is om het gewoon proberen. Veel mensen raken het verleerd om te experimenteren, terwijl juist experimenteren en uitproberen je verder kan helpen dan anderen. Tijdens mijn studies én het runnen van mijn bedrijf werd ik gevraagd om te doceren op de universiteit én werkte ik twee dagen per week bij een advocatenkantoor. Door al die bezigheden kwam mijn studie echt tot leven.

Dromen waarmaken

In 2009 werd ik genoemd in magazines als Elsevier, Quote en Sprout — de laatste riep mij uit tot meest succesvolle jonge ondernemer. Daarop kreeg ik ontzettend veel telefoontjes van grote organisaties om eens te komen brainstormen en dat vond ik fascinerend: om een kijkje te nemen bij en mee te praten over innovatie en technologie. Ik werd door Exact gevraagd om samen met hun team een online boekhoudpakket te ontwikkelen en later door de Politie Haaglanden om hun internetstrategie vorm te geven. Terwijl ik daar druk mee bezig was, liep mijn bedrijf met inmiddels tien medewerkers ook gewoon door.

Theoretische én praktische kennis

Het leven is één grote snoepwinkel vol met mensen waar je veel van kunt leren. De kennis en ervaring van anderen heeft me gebracht waar ik nu ben. Het is mijn droom om de digitale wereld naar bedrijven te brengen, om innovaties toe te passen en de blije gezichten van hun klanten en medewerkers te zien. Daarnaast geef ik regelmatig lezingen aan zowel studenten en startende ondernemers als de grote bazen van grote bedrijven. Het onderwijs? Daar leer je heel weinig van heel veel. Het belangrijkste is nog dat je hersenen gevormd worden zodat je ze later opnieuw vol kunt zuigen met kennis, ervaringen en herinneringen. Onderwijs is geen doel op zich. Het is onderdeel van wie wij zijn: een soort die zich iedere dag een beetje verder ontwikkelt. En hoe beter je dat doet, hoe meer je van waarde kunt zijn in de wereld. Hoe meer waardering je krijgt. Hoe meer leuke mensen je ontmoet. Hoe meer je jezelf wordt.”

Tip:

Vind iets waardoor je iedere dag eerder op zou willen staan dan je nu doet. Technologie, innovatie, mijn medewerkers en mijn klanten hebben er voor gezorgd dat ik mijn wekker 1 tot 2 uur eerder ben gaan zetten. Dat betekent twee tot vier weken ‘extra’ tijd per jaar om boeken te lezen, te reizen of leuke mensen te ontmoeten. Welk pad je ook kiest, welk beroep je ook in uitkomt: het aantal uren dat je bereid bent er in te investeren is de grootste invloed op hoe ver je komt.

Dit interview werd vandaag gepubliceerd als voorwoord in een bijlage van de Telegraaf met als onderwerp ‘Beroepen van de toekomst’

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *