Nee, Facebook negeert de rechter (nog) niet

Vanavond zag ik op Twitter het RTL Nieuws-artikel voorbij komen dat Facebook de uitspraak van de rechter negeert in de zogenaamde ‘wraakpornozaak’. Peter R. de Vries besteedde er uitgebreid aandacht aan op TV, maar mocht je het hebben gemist:

Een jonge vrouw werd op Facebook geconfronteerd nepprofiel van haar met daarop een seksfilmpje dat haar ex-vriend had opgenomen van een vrijpartij. Haar ex-vriend beweert het niet gedaan te hebben, en de Politie heeft gefaald bij haar tijdig te helpen om informatie op te vragen bij Facebook over de internetverbinding en e-mailadres van de persoon die het filmpje wél heeft verspreid. Ondanks dat de jonge vrouw zelf óók contact had gezocht met Facebook, beweert Facebook de informatie over de persoon die het filmpje heeft geplaatst inmiddels te hebben verwijderd.

De jonge vrouw stapte vervolgens naar de rechter om alsnog deze gegevens te bemachtigen, en de rechter heeft besloten dat Facebook alsnog de gevraagde informatie af moet staan, en als het bedrijf dat niet doet dan

een onafhankelijk onderzoek [te laten verrichten] naar de vraag of deze gegevens bij Facebook aanwezig zijn (geweest) en zo ja, hoe die gegevens lui(d)den, alsmede opdracht te geven tot het opstellen van een rapport naar aanleiding van dat onderzoek

RTL Nieuws meldt dus inmiddels dat Facebook de uitspraak negeert en dus de gegevens niet heeft verstrekt en ook niet meewerkt aan dat onderzoek.

Maar dat laatste blijkt niet waar te zijn:

“Facebook negeert rechter” bekt natuurlijk wel lekker, maar het is (nog) niet het geval: Facebook moet nu meewerken aan het door de rechter opgelegde onderzoek, en pas als het bedrijf dát weigert, negeert het de uitspraak.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *